search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Προς μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή κλίνει η κυβέρνηση

02.03.2015 05:19
Προς μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή κλίνει η κυβέρνηση - Media

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κύρωση ή μη της συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία αλλά τα νομοσχέδια που την υλοποιούν.

 
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κύρωση ή μη της συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία αλλά τα νομοσχέδια που την υλοποιούν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη που έχει διαμορφωθεί στους νομικούς κύκλους της κυβέρνησης είναι ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται να έρθει στη Βουλή καθώς το μόνο στοιχείο που αλλάζει είναι η ημερομηνία λήξης της (30 Ιουνίου).
 
Άλλωστε και ο ESM δε φαίνεται να ζητά την κύρωση της παράτασης από τη Βουλή καθώς, όπως λένε οι  ίδιοι νομικοί κύκλοι, δεν υπάρχει διεθνής απαίτηση για επικύρωση από τη Βουλή αλλά αρκεί η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.
 
Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή την Παρασκευή και την ίδια μέρα εγκρίθηκε και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
 
Πάντως στο βαθμό που η κυβέρνηση δείχνει να κατασταλάζει σε αυτή την άποψη μένει να φανεί πώς θα αντικρούσει δημόσια τις πολιτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης η οποία ζητάει να έρθει η συμφωνία στο κοινοβούλιο υπενθυμίζοντας τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού περί της ανάγκης αναβάθμισής του. Η ΝΔ μάλιστα ανασύρει κοινοβουλευτικές  ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την μη ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.
 
Κατρούγκαλος – Κασιμάτης: αποτελεί διαπραγματευτική πράξη – δεν πρέπει να ψηφιστεί
 
Υπέρ της μη κύρωσης της συμφωνία επιχειρηματολογούν με άρθρο τους στο Βήμα της Κυριακής ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος (με την ιδιότητα του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου).
 
Βασικός ισχυρισμός των δύο συνταγματολόγων είναι ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης ανήκουν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «διαπραγματευτική πράξη» και δε δεσμεύουν το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας που ενδεχομένως υπάρξει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης.
Η σύμβαση παράτασης, υποστηρίζουν «δεν αναγνωρίζει ούτε το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης ως βάση της υπό διαπραγμάτευση επόμενης σύμβασης, ούτε, φυσικά, τη νομιμότητα της παρατεινόμενης δανειακής σύμβασης» η οποία κατά την άποψή τους διέπεται από «παράνομους όρους και νομικές ακυρότητες». Ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, ως διαπραγματευτική πράξη, « δεν είναι ανάγκη, ούτε πρέπει πολιτικά και συνταγματικά να εγκριθεί από την Βουλή» αλλά μπορεί να υπάρξει «μόνο ενημέρωση του αντιπροσωπευτικού σώματος, στο μέτρο που επιτρέπει η φύση των διαπραγματεύσεων, και κοινοβουλευτική έγκριση της διαδικασίας επιβάλλονται από τη δημοκρατική και την κοινοβουλευτική αρχή».
 
Στους θιασώτες της μη ψήφισης της συμφωνίας από την Βουλή συγκαταλέγεται και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος σε συνέντευξή του (εφ. «Αγορά») τονίζει: «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου».
 
Υπέρ της μη ψήφισης της συμφωνίας φαίνεται να τάσσεται και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε αντίθετη κατεύθυνση εκφράστηκε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας και συνέπειας να έρθει στη Βουλή η συμφωνία με τους δανειστές». Σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη αυτή βρίσκει έδαφος και σε κάποια στελέχη της ομάδας των «53».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:02