search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Στον Mεσαίωνα του Κορυδαλλού

02.03.2015 22:00
oldphotospod_2602_026_cmyk1425317155.jpg

Τραγικές είναι οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, πρόβλημα το οποίο χρήζει επίλυσης εδώ και τώρα.

Τραγικές είναι οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, πρόβλημα το οποίο χρήζει επίλυσης εδώ και τώρα.

• Οι κατσαρίδες κάνουν «πάρτι», συνθήκες υγιεινής δεν υπάρχουν, ενώ ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων τους αναγκάζει να κοιμούνται στοιβαγμένοι λες και είναι σκουπίδια.
• Οροθετικοί, καρκινοπαθείς και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, όχι σαν άνθρωποι, αλλά σαν σκουπίδια, καθώς δεν λαμβάνουν μία αξιοπρεπή νοσηλεία, ενώ αναγκάζονται να τρώνε παρέα με τις κατσαρίδες.
• Οι συνθήκες υγιεινής σε θαλάμους, τουαλέτες, μαγειρεία, είναι άθλιες και τριτοκοσμικές.
• Όσο για τη θέρμανση, αυτή είναι ελάχιστη, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους «λάμπει» διά της απουσίας της.
Θα μιλούσαμε και για τον σωφρονισμό των κρατουμένων, αλλά… ξεχάστε το.

Στοιβάζονται σαν τα… σκουπίδια

Τι συμβαίνει στο «κολαστήριο» των φυλακών Κορυδαλλού; Για 200 ασθενείς – κρατουμένους αντιστοιχούν μόνο (!) ένας παθολόγος, δύο μικροβιολόγοι, ένας χειρουργός και μόλις 11 νοσηλευτές. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των κρατουμένων καλούνται μέχρι και… ιδιώτες γιατροί. «Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί για γιατρούς μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο “πάγωσε” προεκλογικά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο παθολόγους, έναν καρδιολόγο και έναν ακτινολόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Θέλουμε εξοπλισμό, περισσότερο προσωπικό και νοσηλευτές. Λειτουργούμε σαν κέντρο υγείας. Εκτός από αυτό, έχουμε πολλούς ασθενείς φορείς του AIDS, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας. Παλιά τους είχαμε για να έχουν καλύτερες συνθήκες, για να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες και να μην στιγματίζονται. Τώρα είναι χειρότερα εδώ για αυτούς τους ανθρώπους από ό,τι θα ήταν εκτός του νοσοκομείου.

Τους έχουμε στοιβάξει επειδή δεν υπάρχει χώρος και προσωπικό για να τους βοηθήσει ανθρώπινα και όπως πρέπει. Ο χώρος στο σύνολό του έχει 60 με 80 άτομα, αλλά φτάσαμε μέχρι και στα 210. Γι’ αυτό λειτουργεί καινούργια πτέρυγα στις νέες φυλακές ως παράρτημά μας. Στα 600 μέτρα με τα πόδια. Είναι καινούργιος χώρος, που ανακατασκευάστηκε, ήδη πήγαν 50 άτομα και θα πάνε κι άλλα. Υπάρχει βελτίωση ως προς τον αριθμό ατόμων», προσθέτει ο γιατρός.

Λογικό – και παράλογο ταυτόχρονα – είναι να υπάρχουν, δυστυχώς, θάνατοι στο νοσοκομείο λόγω των κακών συνθηκών. Οι άνθρωποι – κρατούμενοι που νοσηλεύονται στοιβάζονται σε… διώροφα κρεβάτια, ενώ δεν έχουν ούτε ντουλάπες για να βάζουν τα ρούχα και τα πράγματά τους. «Οι κατάκοιτοι άνθρωποι – κρατούμενοι είναι αρκετά δύσκολο να λάβουν αξιοπρεπή νοσηλεία και κανονικές συνθήκες που απαιτούνται σε όλους τους συνανθρώπους μας. Πρέπει σίγουρα να βρεθεί νέος χώρος, να αυξηθεί το προσωπικό και να αλλάξει ριζικά η κρατική αντιμετώπιση. Ειδάλλως θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς», προσθέτει ο γιατρός.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε… ασθενοφόρο, ενώ το ΕΚΑΒ καταφθάνει με σοβαρές καθυστερήσεις στις διακομιδές και μέχρι σήμερα, λόγω των καθυστερήσεων, έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις ασθενείς.

«Στους δύο, ο ένας θα πεθάνει»

Ο Άγγελος Καλοκούδας, δημοσιογράφος και φωτογράφος του left.gr, είναι ο μόνος ρεπόρτερ ο οποίος είδε με τα ίδια του τα μάτια τη φρίκη που βιώνουν καθημερινά μέσα στο «κολαστήριο» οι συνάνθρωποί μας, υπογράφοντας και σχετικό ρεπορτάζ. Μέχρι να κάνει αυτό το ρεπορτάζ, δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν δημοσιογράφο.

Το «Ποντίκι» επικοινώνησε μαζί του και μας είπε ότι «οι καταστάσεις που βιώσαμε στο νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ήταν τραγικές. Και να σκεφτεί κανείς ότι μας διαβεβαίωσαν πως οι συνθήκες έχουν ελαφρώς (!) βελτιωθεί από την προ διετίας κατάσταση. Αρχικά να πω ότι δεν έχω ξαναδεί τόσες πολλές κατσαρίδες στη ζωή μου. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ψυχολόγος και πνευμονολόγος, ενώ απαραίτητες είναι οι προσλήψεις στο οδοντιατρείο και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα φοβερά λεγόμενα ενός από τους κρατουμένους:

“Αν πάθουν δύο κάτι, ο ένας θα πεθάνει”».

Τι είδε με τα ίδια του τα μάτια; «Βαριά άρρωστους, καρκινοπαθείς, κρατούμενους σε αναπηρικό καροτσάκι, οι οποίοι παρακαλούσαν για τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την περίπτωσή τους. Άνθρωποι με κομμένα πόδια, καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους το μόνο που ζητούσαν είναι να μπορούν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια στο σπίτι τους και να μην παραμένουν έγκλειστοι σε τραγικές συνθήκες», μας απαντά.

Μούχλα

Αυτά που είδε στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού δεν περιγράφονται: «Η ατμόσφαιρα στα κελιά ήταν αποπνικτική από τη μυρωδιά της μούχλας. Άνθρωποι μπουκωμένοι στα ψυχοφάρμακα κοιμόντουσαν διαρκώς. Αφού δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας, απομένει μόνο το στοίβαγμα και η διαχείριση των ανθρώπων». Συγκλονιστική είναι και η εικόνα που παρέθεσε στο ρεπορτάζ του για έναν ψυχικά ασθενή:

«Με παιδεύει η εικόνα ενός ανθρώπου ψυχικά ασθενούς, κλεισμένου σε ένα δωμάτιο απομόνωσης, με τοίχους επενδυμένους με νοβοπάν (υλικό μαλακότερο από το τσιμέντο για να μη σπάσει το κεφάλι του, αλλά αρκετά σκληρό για να μην το ξηλώσει), γυμνός (για να μην προξενήσει, λέει, κακό στον εαυτό του, προσπαθώντας π.χ. να επιχειρήσει να στραγγαλιστεί) στο πάτωμα, χωρίς στρώμα. Στην ερώτησή μου πόσο μπορεί να μείνει εκεί, ένας φύλακας μου απάντησε: Ίσως και πέντε μέρες».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δήλωσε στο «Ποντίκι» πως «θα καλέσουμε άμεσα τη διευθύντρια προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Έχουμε όλη την καλή πρόθεση και διάθεση να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε και μας ζητηθεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το υπουργείο Υγείας, διότι αυτή η κατάσταση που βλέπουμε κατά καιρούς από καταγγελίες και φωτογραφίες δεν γίνεται να συνεχιστεί». «Δεν γίνεται να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας και να μην κάνουμε τίποτα» προσθέτει.

Κατά καιρούς πραγματοποιούνταν εκκλήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπας και ακουστούν οι φωνές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήνυμα που άφησαν στο Twitter από τον λογαριασμό «Κολαστήριο Φυλακών Κορυδαλλού»: «Βοηθήστε μας. Διαδώστε το παντού. Κίνδυνος εξάπλωσης φυματίωσης και ψώρας στο κολαστήριο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού».

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, επισκέφθηκαν τον χώρο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας πως «η ταχύτητα της διεξαγωγής της επίσκεψης αυτής μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης δείχνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της περίθαλψης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αποτελεί άμεση ανάγκη και πολιτική προτεραιότητα», ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάστασης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33