search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:57
MENU CLOSE

Σουηδία: Η Ακροδεξιά προ των πυλών!

26.09.2010 14:20
Σουηδία: Η Ακροδεξιά προ των πυλών! - Media

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σουηδία αντιμετωπίζει την προοπτική να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες έκανε εντυπωσιακή εισβολή στο πολιτικό σκηνικό η Ακροδεξιά!

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σουηδία αντιμετωπίζει την προοπτική να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες έκανε εντυπωσιακή εισβολή στο πολιτικό σκηνικό η Ακροδεξιά!

Το κόμμα που λέγεται Σουηδοί Δημοκράτες, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο του διότι είναι ακροδεξιό και ρατσιστικό κόμμα, κέρδισε πρώτη φορά κοινοβουλευτικές έδρες σε μία από τις παραδοσιακά ανεκτικές βόρειες χώρες της Ευρώπης και τώρα λειτουργεί ως καταλύτης στην ισορροπία ανάμεσα σε Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά.

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ παραμένει, βέβαια, στην εξουσία, αλλά προσπάθησε να κάνει άνοιγμα στο κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αύξησε σημαντικά τη δύναμή του, αλλά αντιμετώπισε την κατηγορηματική απόρριψη. Ταυτόχρονα, χιλιάδες Σουηδοί κατέβηκαν στους δρόμους της Στοκχόλμης για να διαδηλώσουν ενάντια στην είσοδο της Ακροδεξιάς στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έχει περιθώριο έως τις αρχές Οκτωβρίου για να προσπαθήσει να διευρύνει την κοινοβουλευτική δύναμή του, αλλά το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο εξασφαλίζει το 7,2% κατακτώντας την τέταρτη θέση στη Βουλή, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια στην Κεντροδεξιά, αφού όλη η προεκλογική εκστρατεία του ήταν εναντίον της. «Εμείς» είπε μία από τους ηγέτες των Πρασίνων, η Μαρία Βέτερστραντ, «δεν πήραμε εντολή από τους ψηφοφόρους μας να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με τη συμμαχία της Κεντροδεξιάς ούτε να μετάσχουμε σε μια κυβέρνησή της».

Οι εκλογές έγιναν με κύρια αντιπαράθεση ανάμεσα στο πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού για περισσότερες φορολογικές περικοπές, για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο κράτος πρόνοιας, ενώ η αντιπολίτευση – με επικεφαλής τους σοσιαλδημοκράτες – ζητούσε οι πλούσιοι να πληρώσουν περισσότερο, για να χρηματοδοτηθούν σχολεία, νοσοκομεία και οι συντάξεις των ηλικιωμένων.

Όμως οι σοσιαλδημοκράτες, που έχουν κυβερνήσει τη Σουηδία κατά το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου αιώνα, συγκέντρωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα των εκατό τελευταίων ετών… Η συμμαχία του Ράινφελντ εξασφαλίζει 172 έδρες σε σύνολο 349, της λείπουν δηλαδή τρεις έδρες για την πλειοψηφία, ενώ η Κεντροαριστερά, με επικεφαλής τους σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζει 157 έδρες, ανάμεσά τους 25 των Πρασίνων.

Όμως η Ακροδεξιά, με το 5,7% που εξασφάλισε, εξέλεξε 20 βουλευτές κι έτσι η Σουηδία βρίσκεται σήμερα με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία, με ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε κατάρρευση και με ένα ακροδεξιό κόμμα, που κέρδισε βασιζόμενο σε συνθήματα κατά του Ισλάμ και των μεταναστών, να παίζει τον ρόλο του καθοριστικού παράγοντα.

Ο ηγέτης των ακροδεξιών Τζίμι Άκεσον, 31 μόλις χρόνων, θέλει να τον θεωρούν τα άλλα κόμματα ως ισότιμο εταίρο, αλλά ευτυχώς ο σημερινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την υποστήριξη των ακροδεξιών. Το τραγικό είναι ότι αρκετοί άνεργοι ψήφισαν αυτό το κόμμα και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της Σουηδίας, όπου το ποσοστό των ξένων μεταναστών είναι αρκετά υψηλό. Άλλωστε στη Σουηδία το 14% του πληθυσμού της είναι μετανάστες, ποσοστό που είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της βόρειας Ευρώπης, που είναι γύρω στο 12%.

Ο επικεφαλής όλων των ακροδεξιών στην Ευρώπη Μπρούνο Γκολνίς χαιρέτισε τη νίκη των ακροδεξιών τονίζοντας ότι είναι «μάθημα δημοκρατίας» το οποίο πρέπει να δοθεί στη Γαλλία γιατί σε αυτήν τη χώρα «τα εκατομμύρια των εκλογέων του Εθνικού Μετώπου δεν έχουν ούτε έναν βουλευτή για να μεταφέρει στη Βουλή τις ελπίδες των ψηφοφόρων του!»…

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Σουηδία ακολουθεί την πορεία ανάλογων ή συγγενικών κομμάτων – και ο Γκολνίς ανέφερε όλα τα λουλούδια της Ευρώπης: το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Φλάαμς Μπελάνγκ στο Βέλγιο, το Λαϊκό Κόμμα στην Αυστρία, τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, το Εθνικό Κόμμα στη Βρετανία, αλλά και το κίνημα Τζόμπικ στην Ουγγαρία.

Η είσοδος της Ακροδεξιάς στη Βουλή της Σουηδίας, μαζί με την ιστορική κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας, χαρακτηρίζεται «τέλος εποχής». Η μεγάλη σουηδική εφημερίδα «Ντάγκενς Νιχέτερ» γράφει ότι «η εποχή κατά την οποία ένα κόμμα συνδεόταν συνεχώς με την εξουσία και μπορούσε να αποφασίζει για τα πάντα, είναι ευτυχώς πίσω μας».

Η ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – ενώ αρκετοί από τους οπαδούς τους έκλαιγαν – ότι «χάσαμε γιατί δεν σταθήκαμε ικανοί να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων». Ολόκληρος ο σουηδικός Τύπος εκφράζει την απογοήτευσή του για τη σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς, η οποία θέλει να τερματίσει τη μετανάστευση των ξένων στη Σουηδία. «Το λάβαρο της ανοχής κατέβηκε και οι σκοτεινές δυνάμεις κατάφεραν να κρατούν τώρα τη σουηδική δημοκρατία όμηρο» γράφει μια άλλη εφημερίδα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15