16/07/2019 22:55:43
1.4.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1857 στις 25-03-2015

Ένα έργο από την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης

Ένα έργο από την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης - Media
Ένα από τα καλύτερα έργα του ελληνικού θεάτρου ξαναπαρουσιάζεται σε αθηναϊκή σκηνή, αλώβητο από τον χρόνο. Σαρκαστική και ανθρώπινη, η εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά «Ω! Τι κόσμος μπαμπά» – 40 χρόνια μετά την αθηναϊκή πρεμιέρα της – επιστρέφει στο θέατρο Προσκήνιο.  Το έργο, γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας – το 1974 – εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, και για το περιεχόμενό του αλλά και για τη μοντέρνα γραφή του.  Ο έμμεσος τρόπος που θίγει τα πράγματα, ο σουρεαλισμός των χαρακτήρων και των καταστάσεων, όπως και ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιεί διαφορετικά θεατρικά είδη, της επιθεώρησης, του μιούζικαλ, του μπουλβάρ, της οπερέτας και της κωμωδίας χαρακτήρων, σε συνδυασμό με την οξύτατη κοινωνική σάτιρα και κριτική, επιτρέπει στο κείμενο να διατηρεί τη φρεσκάδα, την αμεσότητα και την επικαιρότητά του.  Η σύγχρονη οπτική της παράστασης, η μοντέρνα εικαστική προσέγγιση και η αφαίρεση των όποιων χρονικών δυσαναλογιών με την εποχή που γράφτηκε, κάνουν το έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
 
ΙNFO Κώστα Μουρσελά. Ω! Τι κόσμος μπαμπά. Σκηνοθεσία - Εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς. Μουσική: Κώστας Χαδούλης . Χορογραφίες: Λήδα Αλεξανδρή, Βαλεντίνη Βεργοπούλου. Video Art: Ισμήνη Πέπε. Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Αλεξανδρή Εύα, Βαρδακαστάνη Κατερίνα, Γιαννούτσος Γιώργος, Κακαβούλας Δημήτρης, Λαμπρίδης Πάνος, Μαρκατά Χρύσα, Σαββιδάκης Κωστής, Φεσάκη Τσαμπίκα, Φίλιππα Ελένη, Χατζηπαπάς Νίκος. Παραστάσεις: Από 28.11.2014 έως 5.4.2015. Παρασκευή, Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:30. Διάρκεια: 2 ώρες. Γενική είσοδος: 12 ευρώ / Μειωμένο: 10 ευρώ. Θέατρο Προσκήνιο (Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη). Τηλ. κρατήσεων: 210-8211855

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.