25/10/2020 19:06:46

Βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται στο θέμα του δημοψηφίσματος - Δύο θα ψηφίσουν ΝΑΙ (Video)

Βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται στο θέμα του δημοψηφίσματος - Δύο θα ψηφίσουν ΝΑΙ (Video) - Media

 

Βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο ένας μετά τον άλλο, διαφοροποιούνται στο θέμα του δημοψηφίσματος και επιθυμούν ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Η πρώτη διαρροή για τους ΑΝΕΛ ήρθε από τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη. ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει «ανοικτές τράπεζες και όχι κούρεμα καταθέσεων» προκαλώντας την έκπληξη!

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Β. Κόκκαλης ζήτησε παράλληλα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα «τονίζοντας ότι δεν είχε την εντολή να κλείσουν τις τράπεζες» και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν έχουμε εντολή ούτε για κλείσιμο τραπεζών ούτε για κούρεμα καταθέσεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα, γιατί «το μόνο που θα πετύχει αυτό το δημοψήφισμα είναι η διχόνοια».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «υπάρχουν και άλλοι» με παρόμοιες απόψεις, ενώ κατήγγειλε ότι «κάποιοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ευθέως για δραχμή».

Δεν άργησε να επιβεβαιωθεί στα λόγια του καθώς, άλλος ένας βουλευτής του ίδιου κόμματος ο βουλευτής Ηρακλείου Κ. Δαμαβολίτης, επίσης εκδήλωσε την πρόθεση του μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη να ρίξει θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. «η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε«αυτό το περήφανο "Όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "Όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.  «Είμαι υπέρ του "Ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι"».

Άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος

Η τρίτη διαφοροποίηση ήρθε από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος.

Σε γραπτή του δήλωση ο Δημήτρης Καμμένος αναφέρει:

«Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.

Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

ΖΗΤΩ

την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του δημοψηφίσματος και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεοκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας.

Είναι ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ΟΛΟΥΣ μας.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.»

Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος ήταν λάθος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει.

Ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι παραμένει "μαχητής του ΟΧΙ", αλλά ζήτησε "να φύγει ένα νόθο δημοψήφισμα".

«Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα τόσο αυό όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούλσηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.