ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 13:37
MENU CLOSE

Το Ισραήλ ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΡΤ

03.06.2014 07:42

Σε απεργία διαρκείας και αναστολή των προγραμμάτων του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Iσραήλ προχώρησαν οι εργαζόμενοί του μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για οριστική διακοπή της λειτουργίας του από το 2015.

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ και περιλαμβάνει την απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων στον ΙΒΑ, την αξιοποίηση  της περιουσίας του ιδρύματος (πώληση ακινήτων και γαιών) και τη σύσταση μετά από πάροδο κάποιον μηνών ενός νέου φορέα, με πολύ λιγότερους εργαζόμενους. Επίσης η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος (78 ευρώ ετησίως) και να καλύψει το κόστος λειτουργίας του σχεδιαζόμενου νέου φορέα με ένα πάγιο κονδύλι που θα προβλέπεται από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.
 
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, διότι ήδη από τον Απρίλιο του 2012 είχε συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΒΑ να δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο για τους απασχολούμενους στο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα με στόχο την αποτελεσματική μείωση του αριθμού αυτών καθώς και δυνατότητα πώλησης ακινήτων και περιουσίας που παραμένει αναξιοποίητη, με τη διαχείριση να περνάει στο υπουργείο των Οικονομικών.
Αργά χθες το απόγευμα εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί απέκλεισαν τη είσοδο της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) απαιτώντας η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. 

Κανένα από τα μέλη της Κνεσέτ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και στη συνέχεια αποφασίστηκε η διακοπή μετάδοσης του προγράμματος από τους εργαζόμενους.

Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα αποφασίστηκε να διακοπή οριστικά, ενώ αναφορικά με το τηλεοπτικό σήμα εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν θα προχωρήσουν στη μετάδοση του Μουντιάλ.

Η EBU (European Broadcasting Union) σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει επικοινωνήσει με την Ισραηλινή κυβέρνηση ζητώντας η εξυγίανση, να λάβει χώρα εν τη λειτουργία του φορέα, για το οποίο δεν φέρεται να έχουν λάβει σαφή απάντηση.
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το μοντέλο "εξυγίανσης" που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τελ Αβιβ, είναι ακριβώς αυτό που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013. 

Μια διαφορά υπάρχει μόνο. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απόφασή τους αρκετά πριν και δεν έριξαν μαύρο στην οθόνη. Αυτό δεν το τόλμησαν.

Αυτό θα παραμείνει παγκόσμια πρωτιά – σε επίπεδο δημοκρατικά εκλεγμένου Π/Θ – του δικού μας και των συν αυτώ…
 
* Ο Πάνος Χαρίτος είναι δημοσιογράφος, πρώην ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.11.2025 13:36
Exit mobile version