search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:51
MENU CLOSE

Εξεταστική: Αποχώρησε η αντιπολίτευση – Άρνηση της πλειοψηφίας για διεύρυνση της λίστας μαρτύρων

22.09.2022 18:50
exetastiki_ypoklopes_new

Στον «αέρα» βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές καθώς μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ιδιοκτήτη και διαχειριστή της Krikel Σταμάτη Τριμπάλη, η αντιπολίτευση αποχώρησε καταγγέλλοντας πρακτικές συσκότισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Σταμάτη Τριμπάλη, επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη διεύρυνση του καταλόγου μαρτύρων.  Ο εισηγητής της ΝΔ εξέφρασε αρνητική άποψη για την κλήση περαιτέρω μαρτύρων, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να αποχωρήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μια προσχηματική στην πραγματικότητα συζήτηση επί της κλήσης νέων μαρτύρων. Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής άρον άρον, με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη.

Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει η αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να βυθίσει, όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη την χώρα στο σκοτάδι».

Ο βουλευτής του ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Επιτροπής, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, τρεις πρώην διοικητές και ένας νυν διοικητής της ΕΥΠ, δυο επικεφαλής Ανεξάρτητων ελεγκτικών Αρχών, εκπρόσωποι εταιριών αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην υψηλότερου κύρους κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, φώτισαν, μίλησαν και αποκάλυψαν. Όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς.

Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της Επιτροπής και επιβεβαιώθηκε με την προσχηματική αποχώρηση τους από τη σημερινή ψηφοφορία για δεύτερη φορά.

Στον κατήφορο αυτό δεν τους ακολουθούμε.

Ακόμη περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα». 

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, Ευαγγελία Λιαγκούλη, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της επιτροπής δήλωσε πως «δεν συμμετείχαμε στην προαποφασισμένη ψηφοφορία τραγέλαφο της ΝΔ, που μόνη της αποφάσισε ενάντια σε όλα τα κόμματα να μην έρθει κανένας μάρτυρας, να μην υπάρξει κανένα στοιχείο για την υπόθεση των υποκλοπών. Η κοροϊδία κορυφώνεται. Οι μάσκες πέφτουν».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής Επιτροπής. Η εμμονή της να μην κληθούν και νέοι μάρτυρες απαραίτητοι για την διερεύνηση σε βάθος των τριών υποθέσεων των υποκλοπών, δηλαδή, στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, επιβεβαιώνει την πρόθεση τους για συγκάλυψη των υποθέσεων. 

Το ΚΚΕ θα ενημερώσει για όλες αυτές τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό επίσημα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να διερευνηθούν οι τρείς σοβαρές αυτές υποθέσεις».

Τι είπαν Αλεξάνδρα Ρογκάκου και Σταμάτης Τρίμπαλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κυρία Ρογκάκου φέρεται να είπε ότι από έλεγχο που διεξήγαγε η Αρχή Διαφάνειας στην ΕΥΠ δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν το Predator με το ελληνικό Δημόσιο. Η μάρτυρας σε άλλο σημείο φέρεται να ενημέρωσε τα μέλη της εξεταστικής ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρίας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιριών Krikel και Intellexa.

Ο εκπρόσωπος της Krikel είπε πως η πρώτη σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφηκε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τον τότε αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα αναφορικά με την λειτουργικότητα του συστήματος Τέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Τρίμπαλης τόνισε πως η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το Predator και πως δεν έχει συμβάσεις πέραν των επεκτάσεων – παρακολουθημάτων της αρχικής με την ΕΛΑΣ που υπεγράφη το 2018 – ενώ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τον πρώην γγ της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Είχα επικοινωνία με τον κ. Τόσκα για τη δουλειά μου, όχι όμως με τον κ. Δημητριάδη» φέρεται να είπε. Ο εκπρόσωπος της Krikel φέρεται επίσης να πρόσθεσε πως ποτέ δεν συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λαβράνο.

Τέλος τοποθετήθηκε και ως προς σύμβαση του Απριλίου του 2021 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ για προμήθεια του συστήματος Τέτρα για ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Ground Zero: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής (Photos)

Ερντογάν για ελληνική μειονότητα: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης επιδοτεί την αρπαχτή στην ενέργεια – Τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:51