search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:21
MENU CLOSE

«Γελώντας στο Άουσβιτς»: Η ιστορία πίσω από τις πιο σοκαριστικές φωτογραφίες του πολέμου

16.03.2015 14:28
«Γελώντας στο Άουσβιτς»: Η ιστορία πίσω από τις πιο σοκαριστικές φωτογραφίες του πολέμου - Media

Το λιγότερο αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που απεικονίζουν τους φρουρούς του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς, σε χαλαρές στιγμές να απολαμβάνουν τη ζωή, ενώ δίπλα τους τα κρεματόρια «δουλεύουν» ακατάπαυστα.

Το λιγότερο αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που απεικονίζουν τους φρουρούς του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς, σε χαλαρές στιγμές να απολαμβάνουν τη ζωή, ενώ δίπλα τους τα κρεματόρια «δουλεύουν» ακατάπαυστα.

Οι φωτογραφίες λήφθησαν μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του 1944 και είναι μοναδικές καθώς υπάρχουν ελάχιστα ντοκουμέντα ανδρών των SS, που είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές δολοφονίες, στο Άουσβιτς . Στρατιώτες και αξιωματικοί στολίζουν δένδρα, παίζουν με τα σκυλιά τους, τραγουδούν και επιδίδονται σε κάθε είδους καθημερινή δραστηριότητα με κέφι, σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Το άλμπουμ με το φωτογραφικό υλικό ανήκε στον Καρλ Χέκερ, υπασπιστή του τελευταίου διοικητή του στρατοπέδου. Ο Χέκερ πριν φτάσουν οι Σοβιετικοί εγκατέλειψε την τοποθεσία. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για πολλά χρόνια σε τράπεζα κρατώντας μυστική την ταυτότητά του μέχρι που το 1963 αναγνωρίστηκε και οδηγήθηκε σε δίκη για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε σε 5.

Πέθανε το 2000 σε ηλικία 88 ετών.

Ένας εν αποστρατεία αξιωματικός της αεροπορίας των ΗΠΑ, ανακάλυψε το άλμπουμ σε ένα διαμέρισμα στην Φρανκφούρτη και το έκανε δωρεά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Ο διευθυντής του μουσείου επεσήμανε τη σημασία: Προσφέρουν μια σημαντική οπτική στην ψυχολογία όσων διαπράττουν γενοκτονίες, αποτυπώνοντας ένα κόσμο ανεμελιάς την ίδια στιγμή που έπρεπε να επιβλέπουν έναν κόσμο απόλυτων δεινών.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν.

 Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Zyklon B σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

O Kαρλ Χέκερ (δεξιά) με τον Ρούντολφ Ες (κέντρο) και τον Ρίχαρντ Μπάερ (αριστερά)

 

Δεύτερος από αριστερά ο διεστραμένος ”γιατρός” του Άουσβιτς Γιόσεφ Μένγκελε γνωστός και ως ”Άγγελος του θανάτου”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:20