search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Τι γυρεύει ο Ερντογάν στο παζάρι;

06.11.2009 23:47
Τι γυρεύει ο Ερντογάν στο παζάρι; - Media

Θα αποδεχτεί ο Γιώργος Παπανδρέου τον κίνδυνο μιας συζήτησης (και) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση του πρωθυπουργού διατυπώνεται σε συνεργασία με πολύ στενούς του συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται…

Θα αποδεχτεί ο Γιώργος Παπανδρέου τον κίνδυνο μιας συζήτησης (και) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Η απάντηση του πρωθυπουργού διατυπώνεται σε συνεργασία με πολύ στενούς του συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται κάποιοι από τους αρμόδιους και υπηρεσιακά εντεταλμένους για τα ελληνοτουρκικά παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που έχει γίνει για να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο των προτάσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, οδηγεί έμπειρους διπλωμάτες στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι χοντραίνει.

Δύσκολες αποφάσεις για τα ελληνοτουρκικά

Παλιές καραβάνες της ελληνικής διπλωματίας, με βάση τις συζητήσεις και τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει, συνθέτουν ως εξής το πλέγμα των προτάσεων Ερντογάν.

* Περιγραφή και καταγραφή όλων των ζητημάτων (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, γκρίζες ζώνες, δικαιώματα μουσουλμάνων σε Θράκη, Κω και Ρόδο) που η Τουρκία έχει καταχωρίσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

* Δημιουργία Επιτροπής Συνεργασίας σε υψηλότατο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των δύο πρωθυπουργών, που θα κατευθύνει και θα στηρίξει τις υποομάδες συνομιλιών που θα συγκροτηθούν.

* Οι υποομάδες, που θα αποτελούνται από εκπροσώπους κρατικών φορέων (υπουργεία), ανθρώπων της αγοράς (επιχειρηματικά φόρουμ) και επαγγελματικών ομάδων με επιρροή (δημοσιογράφοι για παράδειγμα), θα συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος και ατμόσφαιρας συζήτησης.

* Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που από το 1999 έχουν πραγματοποιήσει 40 και πλέον συναντήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχουν υποστηρίξει πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΕΞ της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη, η εν λόγω επιτροπή ελληνοτουρκικού διαλόγου είχε βρεθεί πολύ κοντά στη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως επίσης ότι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προαπαιτείται συμφωνία στο θέμα των γκρίζων ζωνών, ώστε να είναι σαφές ποιο νησί και βραχονησίδα ανήκει σε ποια χώρα.

Να ξαναπιάσει το νήμα

Στόχος της Τουρκίας είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος να πιάσει το νήμα από εκεί που είχε σταματήσει το 2004. Δεύτερος στόχος της Άγκυρας είναι να εμφανιστεί ως μια χώρα πιστή στις αρχές περί ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σύμφωνα με όσα ορίζει (διμερείς συνομιλίες, διαμεσολάβηση, Διεθνές Δικαστήριο) το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτήν την εικόνα θα κερδίσει «πόντους» εν όψει και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής της πορείας από την Κομισιόν τον προσεχή Δεκέμβριο.Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Θα αποδεχτεί ο Γιώργος Παπανδρέου τον κίνδυνο μιας συζήτησης επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός; Έχει η ελληνική κυβέρνηση τρίτη επιλογή;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07