search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:29
MENU CLOSE

Η μητέρα όλων των «μαχών»

23.10.2010 22:52
Η μητέρα όλων των «μαχών» - Media

Με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου και των προγραμματικών θέσεων της Αττικής Συνεργασίας – Όχι στο Μνημόνιο, ο ΣΥΝ και οι πασοκογενείς συλλογικότητες μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών και ειδικότερα της μάχης για την περιφέρεια Αττικής.

Με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου και των προγραμματικών θέσεων της Αττικής Συνεργασίας – Όχι στο Μνημόνιο, ο ΣΥΝ και οι πασοκογενείς συλλογικότητες μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών και ειδικότερα της μάχης για την περιφέρεια Αττικής.

Άλλωστε, πρόκειται για μια μάχη που θα κρίνει το μέλλον τής εν λόγω συνάντησης μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ και θα βάλει σε νέα τροχιά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του οποίου θα κληθούν να αποφασίσουν οριστικά με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν.

Ήδη, μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τη Δευτέρα, σε μια πολυπληθή εκδήλωση, τα στελέχη του ΣΥΝ εμφανίζονται αισιόδοξα για τις προοπτικές αυτής της συνάντησης, και προσβλέπουν σε περαιτέρω διεύρυνσή της με όσους τείνουν να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική πολιτική. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», η συνάντηση αυτή «είναι μια κίνηση σε θετική κατεύθυνση που απαντά σε μια ώριμη ανάγκη» και πως «πρέπει να επιβραβευθεί και να ενισχυθεί ώστε μετά τις εκλογές να συνεχιστεί με μεγαλύτερη δυναμική». Θετικό δείγμα διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική θεωρούν άλλωστε τη στάση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Μητρόπουλο στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με γνώμονα τα «εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, αλλά πρώτα απ’ όλα κοινωνικά δικαιώματα».

Πάντως τα στελέχη του ΣΥΝ φαίνονται ενοχλημένα από επιθέσεις (π.χ. από το ΚΚΕ και τον Αλαβάνο) που παρουσιάζουν τον Αλέξη Μητρόπουλο ως υποψήφιο προερχόμενο από τον κυβερνητικό χώρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για «άθλια σκοπιμότητα που πάει να τσουβαλιάσει διαφορετικά πράγματα», διότι ο ΣΥΝ έκανε μια «επιλογή συνάντησης (…) με ένα κομμάτι ανθρώπων που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και δεν εκφράζονται από τη σημερινή κυβερνητική του πολιτική». Στον αντίποδα του Μητρόπουλου και του «αντιμνημονιακού» ψηφοδελτίου της Αττικής Συνεργασίας, για το οποίο στον ΣΥΝ λένε ότι είναι το μόνο που απειλεί το σύστημα, χαρακτήρισε άχρωμη και ουδέτερη την υποψηφιότητα Δημαρά και υποκριτικά αντιμνημονιακή την υποψηφιότητα Κικίλια, αναφερόμενος ευρύτερα στους «αντιμνημονιακούς».

Επαναδιαπραγμάτευση λέει ο ΣΥΝ

Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους ο ΣΥΝ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό, εφόσον αυτό θα σημάνει την παράταση της παραμονής της τρόικας στη χώρα, και μιλά για επαναδιαπραγμάτευση που θα αφορά όχι μόνο τον τρόπο αποπληρωμής, αλλά και τον τρόπο καθώς και το θέμα της διαγραφής ενός μέρους του. Ακόμα και τότε όμως στον ΣΥΝ πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα ή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».

Έτσι, με δεδομένη και την κατεύθυνση της Ε.Ε. προς την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ο ΣΥΝ επισημαίνει την ανάγκη συμμαχίας με τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Μάλιστα ο Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η οποία θα συζητηθεί αύριο, καλώντας τον να ενημερώσει τη Βουλή αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, «ώστε να αποτραπεί η συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας, η οποία θα οδηγήσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία διαρκή ομηρεία». Ζητά επίσης να έρθει το θέμα στη Βουλή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής…

Μνημόνιο κατά κοινωνικού κράτους

Κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Αττικής Συνεργασίας ο Αλέξης Μητρόπουλος στην ομιλία του ανέλυσε το πώς το μνημόνιο διαλύει το κοινωνικό κράτος, το οποίο – όπως είπε – στην Ε.Ε. και την Ελλάδα θεωρείται υπαίτιο για την οικονομική κρίση, όταν «όλοι οι αναλυτές, διανοούμενοι και οικονομολόγοι αναγνώρισαν ως αιτίες τής χρηματοπιστωτικής κρίσης την υπερεπέκταση της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, την αυτονόμησή της από την πραγματική οικονομία».

Σημείωσε επίσης ότι «το Μνημόνιο, αρχικό και επικαιροποιημένο, φορτώνει πολλά βάρη στον Καλλικράτη», καθώς «του επιβάλλει να εξοικονομεί 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013 για τους δανειστές μας» και «περιορίζει μέχρις ασφυξίας τον δανεισμό της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις μεταβιβάσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50