search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:27
MENU CLOSE

Στο μυαλό της Χίλαρι Κλίντον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
19.04.2015 03:00
pod_1604_033_cmyk.jpg

Η κίνηση της Χίλαρι Κλίντον να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 περιλαμβάνει πρωτιές που ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

 

Η κίνηση της Χίλαρι Κλίντον να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 περιλαμβάνει πρωτιές που ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς είναι η πρώτη φορά που σύζυγος πρώην προέδρου των ΗΠΑ θέτει υποψηφιότητα για τον ίδιο θώκο. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι «ο… πρώτος κύριος» της κυρίας προέδρου!
 
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Χίλαρι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Λευκού Οίκου. Το έπραξε και το 2008, αλλά απογοητεύθηκε γρήγορα, όταν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου των Δημοκρατικών είδε την πλάτη του σημερινού Αφροαμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Όταν μάλιστα είχε ερωτηθεί τότε εάν θα ξαναέβαζε υποψηφιότητα, είχε απαντήσει κατηγορηματικά «όχι».
 
Ακόμα και τα στοιχήματα –αυτή τη φορά– είναι υπέρ της υποψηφιότητάς της. Ο Πάντι Πάουερ –ένας Ιρλανδός bookmaker– της δίνει 91% πιθανότητα να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο το 2016, αναφέρει ο Economist.
 
Η Χίλαρι Κλίντον έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από τους πιθανούς πολιτικούς της αντιπάλους, που δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμα. Μαζί με τον Μπιλ Κλίντον, έχουν χτίσει μεθοδικά μια πολιτική σταδιοδρομία –και μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος–, έχοντας αποκομίσει με τα χρόνια πολύ θετικά σχόλια για τη θητεία του πρώην προέδρου, η οποία κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες στην πολιτική αμερικανική ιστορία. 
 
«Ανάρμοστα» πλεονεκτήματα
 
 Ακόμα και η περιβόητη «ανάρμοστη σχέση» του Κλίντον με τη Μόνικα Λιουίνσκι (και όχι μόνο) και ο διασυρμός του ονόματός του –που σε άλλη περίπτωση θα τον είχε σβήσει από τον πολιτικό χάρτη – απέφερε οφέλη τόσο στον ίδιο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στη σύζυγό του.
 
Στον Μπιλ, διότι πολλοί άνδρες ταυτίστηκαν με την αδυναμία του προς το γυναικείο φύλο και εκνευρίστηκαν από τον διασυρμό του –σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση– να απολογείται για τον λεκέ στο φόρεμα της Μόνικα, και στη Χίλαρι επειδή πολλές γυναίκες επαίνεσαν τον αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την «ταπείνωση της απιστίας και του διασυρμού», ενώ συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του, εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ανοχή της.
 
Η Κλίντον έχει ένα ακόμα «άσο» στο μανίκι. Ήταν –ως διακεκριμένη δικηγόρος– ο κύριος σύμβουλος του συζύγου της κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του, ενώ πολιτικοί αναλυτές τής πιστώνουν τον ισορροπημένο προϋπολογισμό και τις επιτυχημένες διμερείς εμπορικές συμφωνίες ως σημαντική παρακαταθήκη για την υστεροφημία της προεδρίας του. Κοινώς έχει υπάρξει –με έναν τρόπο– ξανά στην προεδρία του Λευκού Οίκου.
 
Οι αμφισβητίες
 
Υπάρχουν όμως και αυτοί που την αμφισβητούν.
 
♦ Οι πολέμιοί της τη χαρακτηρίζουν διψασμένη για εξουσία. «Δώσ’ της λίγο χώρο και μπορεί να γίνει απίστευτα ηγεμονική» λένε και της προσάπτουν ότι δεν έχει επίγνωση της καθημερινότητας των Αμερικανών πολιτών, ενώ της χρεώνουν κακούς χειρισμούς στην τρομοκρατική επίθεση της Βεγγάζης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.
♦ Οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι ήταν πολύ κοντά στη στρατηγική Ομπάμα για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, που, παρά το γεγονός ότι ονομάστηκε Obamacare, μοιάζει περισσότερο με το δικό της πρόγραμμα…
 
Από την άλλη είναι πιο αποφασιστική σε σχέση με τον Ομπάμα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Εκτός από την εισβολή στο Ιράκ, υποστήριξε και την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και την ενίσχυση με όπλα των αντιπάλων του Άσαντ στη Συρία.
 
Αποδείχθηκε αναξιόπιστη, αφού χρησιμοποίησε την προσωπική της ηλεκτρονική διεύθυνση για την αλληλογραφία της –και όχι αυτήν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ– κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
 
Ο δεύτερος προβληματισμός βασίζεται στη θεωρία ότι οι πολιτικές δυναστείες δεν είναι υγιείς, γεγονός που μπορεί να επισκιάσει τα οφέλη μιας γυναικείας αμερικανικής προεδρίας.
Τελικά γνωρίζουμε όσο νομίζουμε τη Χίλαρι Κλίντον ή η ανάδειξή της στην προεδρία των ΗΠΑ –εάν προκύψει– θα μας εκπλήξει, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα; Δεν μένει παρά να το δούμε…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13