search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:38
MENU CLOSE

Της… καταλήψεως λόγω ΕΚΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
16.04.2015 03:00
pod_1604_008_cmyk.jpg

Για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη των αντιεξουσιαστών στο κεντρικό κτήριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καταληψίες, που πέρασαν το Πάσχα στην Πρυτανεία, ζητούν πλέον την απελευθέρωση των απεργών πείνας και χαρακτηρίζουν «πολιτική πράξη» την κατάληψή τους.

 

Για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη των αντιεξουσιαστών στο κεντρικό κτήριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καταληψίες, που πέρασαν το Πάσχα στην Πρυτανεία, ζητούν πλέον την απελευθέρωση των απεργών πείνας και χαρακτηρίζουν «πολιτική πράξη» την κατάληψή τους. Η συνεχιζόμενη παρουσία τους στο κτήριο του Πανεπιστημίου οδήγησε σε μία έντονη ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας και σε «πόλεμο» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η κατάληψη του ΕΚΠΑ από τους αντιεξουσιαστές άναψε και φωτιές στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, που «πυροδότησε» σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκου Βούτση στις κατηγορίες που προήλθαν από τη Νέα Δημοκρατία. Για την ακρίβεια κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως αρκέστηκε σε έναν καταγγελτικό λόγο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Δεν δίστασε μάλιστα να υπεραμυνθεί των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ στο θέμα της κατάληψης του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως «κάναμε ό,τι πρέπει».

«Δεν νομοθετούμε σε ομηρεία και καθεστώς εκβιασμών. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια γενναία προσπάθεια και όλα τα ζητήματα που αναφέρονται σε αυτό αποτελούν προγραμματικές θέσεις εδώ και χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκφραστεί δημόσια», ανέφερε ο Βούτσης. «Δεν είναι σωστό να σηκώνουμε τους τόνους για να δημιουργούμε εντυπώσεις μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα υστερίας και τρομολαγνείας. Ντράπηκα πραγματικά που μέχρι το Μεγάλο Σάββατο ορισμένες πλευρές επέλεξαν να ενημερώνουν και να στήνουν κλίμα τρομολαγνείας», πρόσθεσε.

Και τέλος: «Υπάρχει πρωτοφανής αντιπαλότητα από ορισμένες πλευρές που είναι κατεξοχήν απέναντι στον δικό μας χώρο. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει, να είστε σίγουροι. Λέτε ότι εμείς τους χαϊδεύουμε. Και εγώ τονίζω ότι δεν θα νομοθετήσουμε στη βάση ομηρείας ή καθεστώτος εκβιασμού, αλλά δεν θα άρουμε και τις κεντρικές προγραμματικές μας θέσεις επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται απαράδεκτα με αυτόν τον τρόπο».

Νωρίτερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι των αντιεξουσιαστών που έχουν καταλάβει την Πρυτανεία, ενώ στράφηκε και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, για τον οποίο είπε πως «συνομιλεί με τρομοκράτες». Τον κάλεσε ακόμη να απαντήσει αν είναι στο πλευρό των κουκουλοφόρων που κάνουν τις καταλήψεις. «Διαφορετικά θα μείνετε στην ιστορία ως υπουργός καθ’ υπόδειξη των τρομοκρατών και των κουκουλοφόρων», τόνισε ο Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου του, ενώ έκανε λόγο για στοχοποίηση.

 

«Διακριτική» η ΕΛΑΣ.

Ενώ η κατάληψη συνεχίζεται, η αστυνομία επιλέγει να τηρήσει «διακριτική» στάση, καθώς δεν επεμβαίνει στην Πρυτανεία και το άσυλο δεν καταπατάται. Ωστόσο, προχωρεί σε προσαγωγές, εκ των οποίων αρκετές μετατρέπονται σε συλλήψεις! Τη Δευτέρα προσήχθησαν 21 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα 15, ενώ την Τρίτη προσήχθησαν άλλα πέντε άτομα.

Πάντως, οι αντιεξουσιαστές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό της πρυτανείας, με το οποίο έδειξαν πως δεν έχουν καταστρέψει τίποτε από το εσωτερικό του πανεπιστημίου και ο χώρος διατηρείται όπως ήταν προ της κατάληψης.

Η κατάληψη βέβαια μπορεί να είναι πολιτική πράξη, αλλά στο κτήριο της Πρυτανείας στεγάζονται όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, κάτι το οποίο, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Δημήτρης Σακκάτος, μεταφράζεται σε «αδυναμία λειτουργίας» του πανεπιστημίου, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως «έχουν ανασταλεί όλα τα προγράμματα Erasmus των φοιτητών».

 

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

«Σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα), 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες.

Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας», ανέφερε η πρυτανεία.

«Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο, σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση», πρόσθεσε στην ανακοίνωση και συνέχισε:

«Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός “Εθνικός Οίκος” της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας.

Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας “Εθνικού Σπιτιού”, της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο».

 

Ο πρύτανης

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ιδρύματος Αθ. Δημόπουλος δήλωσε στο «Π»: «Έχουμε ασκήσει όλες τις έννομες ενέργειες και έχουμε ζητήσει ακόμη και την παρέμβαση της πολιτείας, η οποία ωστόσο φαίνεται πως έχει σημαντικότερα προβλήματα να λύσει και αδιαφορεί για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρα».

Τον πρύτανη του ιδρύματος στήριξε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία με ανακοίνωσή της «συμπαρατάσσεται με την έκκληση της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητά από την κυβέρνηση να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15