search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:21
MENU CLOSE

Η Χρυσή Αυγή «χτύπησε» αναβολή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1861
23-04-2015
25.04.2015 03:00
pod_2304_026_cmyk.jpg

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη – «του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς – της Χρυσής Αυγής, καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε… συνήγορο.

 

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη – «του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς – της Χρυσής Αυγής, καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε… συνήγορο. Όπως εκτιμήθηκε αργότερα, ο λόγος που δεν υπήρξε συνήγορος ήταν για να κερδίσει περαιτέρω χρόνο η οργάνωση. Κι όλα αυτά την ώρα που η πλειονότητα των ηγετικών στελεχών της ήταν απούσα την πρώτη μέρα της δίκης, εξουσιοδοτώντας δικηγόρους να τους εκπροσωπήσουν και να ενημερώσουν το δικαστήριο για την απουσία τους, ζητώντας παράλληλα την αναβολή της δίκης. 
 
Η δίκη διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού εν μέσω μαζικών συγκεντρώσεων στην περιοχή κατά της νεοναζιστικής οργάνωσης. 
 
Φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστές, ΑΔΕΔΥ, κάτοικοι και κοινωνικοί φορείς της περιοχής ζητούσαν την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής της δίκης, καθώς ο Κορυδαλλός φέρνει… μνήμες από τη δολοφονία του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα από τα χέρια του μέλους της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά. Στην «αντίπερα όχθη» της οδού Σολωμού στον Κορυδαλλό βρίσκονταν υποστηρικτές και συγγενείς των χρυσαυγιτών. 
 
Νωρίτερα, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, εκφωνήθηκαν τα ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι βρίσκονταν στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Από τους συνολικά 69 κατηγορουμένους, στο δικαστήριο παρόντες ήταν οι 44, καθώς όλοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκπροσωπούνταν από τους δικηγόρους τους. Παρών ήταν μόνο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
 
Ήδη στο δικαστήριο κατατέθηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού αίτημα αλλαγής του χώρου διεξαγωγής της δίκης, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την αναταραχή που θα προκαλέσει στην περιοχή η συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας σε μία κατοικημένη περιοχή, με πολλά σχολεία κοντά, τα οποία κατά την πρώτη αυτή μέρα της διαδικασίας παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους.
 
Η οικογένεια
 
Στο δικαστήριο έφτασαν στις 8 το πρωί οι γονείς του Παύλου Φύσσα. Κανείς από τους δυο δεν έκανε δήλωση. Ωστόσο, τοποθετήθηκε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος επισήμανε ότι περιμένει ενστάσεις και εντάσεις στη δίκη, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον χώρο ακατάλληλο. Τόνισε επίσης πως η εντολή που έχει από την οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού είναι να φτάσει το… μαχαίρι στο κόκαλο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
 
Μιλώντας στο «Ποντίκι» μετά το πέρας της πρώτης μέρας της δίκης, ο Γ. Μαραγκός ανέφερε ότι «ευελπιστούμε στη θετική έκβαση της δίκης και την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Ο χώρος είναι σίγουρα ακατάλληλος και γι’ αυτό ζητήσαμε τη διεξαγωγή της δίκης σε διαφορετική τοποθεσία. Δεν μπορεί να υπάρχουν 50 καθίσματα ακροατηρίου, δεν είναι δυνατόν, ενώ υπάρχουν 70 κατηγορούμενοι. Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναμένει τη δικαίωσή της και την αλήθεια. Η εντολή που έχουμε είναι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και όποιοι ευθύνονται να πληρώσουν. Γι’ αυτό προσπαθούμε και αυτό θέλουμε τόσο εμείς όσο και η οικογένεια αλλά και οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα».
 
Οι τραμπουκισμοί
 
Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας είχαν γίνει καταγγελίες εντός δικαστηρίου από συγγενείς και φίλους του Παύλου Φύσσα για ξυλοδαρμό μαρτύρων κατηγορίας, φίλων του αδικοχαμένου ράπερ, κατά την προσέλευσή τους στο δικαστήριο. Όλα ξεκίνησαν όταν μάρτυρες της υπόθεσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, ήταν αυτόπτες μάρτυρες τη νύχτα της δολοφονίας του νεαρού, προσέγγισαν τον Κορυδαλλό, αλλά πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους πίσω από τον χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής. 
 
Το γεγονός αυτό οδήγησε στο να αναγνωριστούν από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης και να ξυλοκοπηθούν. Μάλιστα, ένας εκ των μαρτύρων οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας με τραύματα στο κεφάλι, με το περιβάλλον της οικογένειας του Παύλου Φύσσα να μας λέει πως «οι επιθέσεις ήταν στοχευμένες». 
 
Ακόμη μία επίθεση σε μάρτυρες της υπόθεσης κατήγγειλε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης. Όπως είπε ο Μ. Ευθυμιάδης, μπροστά στην είσοδο του κτηρίου όπου διεξάγεται η δίκη τέσσερις – πέντε φοιτητές δέχθηκαν επίθεση από «φουσκωτούς», την ώρα που κατέβαιναν από λεωφορείο. 
 
«Η επίθεση σε μάρτυρες της υπόθεσης από φουσκωτούς καταδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες, αλλά δεν θα το καταφέρουν. Είναι προφανές αυτό που καταγγέλθηκε και αυτό που έγινε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια από τις εικόνες του ενός μάρτυρα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια» προσθέτει στο «Ποντίκι» ο δικηγόρος της οικογένειας. 
 
Ένταση δημιουργήθηκε στην αντιφαστιστική διαδήλωση στον Κορυδαλλό, όταν άτομα με καλυμμένα πρόσωπα είδαν τον βουλευτή του Ποταμιού Νίκο Ορφανό και τον προπηλάκισαν ζητώντας του να αποχωρήσει, καθώς, όπως είπαν, «το κόμμα που εκπροσωπεί επιχειρηματίες και είναι υπέρ του μνημονίου». Το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο Ορφανός απομακρύνθηκε και επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι, ωστόσο ο βουλευτής εν συνεχεία κατήγγειλε το περιστατικό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
 
Οι δικαστές
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, η Χρυσή Αυγή επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την «εικόνα» των μελών της να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να καταθέτουν για την πολύκροτη υπόθεση, αλλά κάτι τέτοιο, όπως μας λέει ο Γ. Μαραγκός, δεν είναι δυνατόν, «διότι κάποια στιγμή τα μέλη τη Χρυσής Αυγής θα πρέπει να εμφανιστούν στη διαδικασία για να καταθέσουν». 
 
Να τονίσουμε πάντως πως οι δικαστές καλούνται να λάβουν μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, καθώς πρέπει να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα (μετανάστες και άλλους) της βίας των κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις, που κατά την άποψη των εισαγγελικών αρχών συνιστούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.
 
Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών” και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20