15/11/2019 05:52:22

Στο τραπέζι όλοι οι φόροι των αυτοκινήτων

Στο τραπέζι όλοι οι φόροι των αυτοκινήτων - Media

 

Όσοι πίστευαν ότι η μοναδική αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων θα ήταν η αύξηση του τέλους πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, θα διαψευστούν. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ριζική αλλαγή των φόρων.

Βάζει στο τραπέζι ένα θέμα το οποίο συζητείται εδώ και χρόνια: τη φορολόγηση με βάση την τιμή λιανικής και όχι με βάση τον κυβισμό. Ανοίγει έτσι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο ουδέποτε προχώρησε στο παρελθόν λόγω έλλειψης στοιχείων (τουλάχιστον αυτό επικαλούνταν οι εμπλεκόμενοι).

Πέρα από τη αλλαγή «βάσης» για τον υπολογισμό των φόρων (σ.σ.: θα επηρεάσει σίγουρα τους υποψήφιους αγοραστές) το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι και τα τεκμήρια ενώ αυτομάτως θα ανοίξει ο διάλογος και για τα τέλη κυκλοφορίας.

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, η οποία περιλαμβάνει και την επιβολή τέλους περιβάλλοντος ως αντικίνητρο για την κυκλοφορία παλαιών αυτοκινήτων, περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση σχεδιάζει:

● Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάσης για τη φορολόγησή τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

● Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

● Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της  20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

● Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

● Ανάλογη  προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

● Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.