search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:08
MENU CLOSE

Περιφερειάρχης των χωματερών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
04-06-2015
05.06.2015 03:00
xomateres.jpg

Σκληρή επίθεση του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στον Πέτρο Τατούλη

 

Το γάντι πέταξε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στον Πέτρο Τατούλη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη χειρότερη περίπτωση Περιφερειάρχη!
 
Αφορμή για την ευθεία επίθεση στάθηκαν τα υπέρογκα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας, πρόστιμα εκ των οποίων το 1/3 από το συνολικό ποσό αφορά παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην πολιτική ευθύνη του Πέτρου Τατούλη.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΠΕΝ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου χρεώνεται σχεδόν το 1/3 από το συνολικό πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές που μας επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 20 από τις 52 ενεργές παράνομες χωματερές, στις οποίες αντιστοιχεί πρόστιμο περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 14,5 που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
 
Όπως επισήμανε ο Γιάννης Τσιρώνης, αν και ο Πέτρος Τατούλης είχε δεσμευθεί από το 2012 για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών που έχει στην περιφέρειά του, δεν το έπραξε με αποτέλεσμα η χώρα να καλείται να πληρώνει πρόστιμο ύψους 160.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε μια παράνομη χωματερή.
 
Συνολικά, η χώρα εν μέσω βαρύτατης κρίσης υποχρεώθηκε να καταβάλει εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες χωματερές ενώ εντός των επόμενων ημερών θα κριθεί από τις Βρυξέλλες εάν θα πληρώσουμε ακόμα 10 εκατομμύρια για τις 52 ενεργές και τις 166 ανενεργές αλλά μη αποκατεστημένες χωματερές.
 
Σε ερώτηση για το εάν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, όπως ο νόμος τής δίνει τη δυνατότητα, χρεώσει την πληρωμή των προστίμων στις περιφέρειες, δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί κατά περίπτωση.
 
«Πάγο» στις φαραωνικές ΣΔΙΤ 
 
Το ΥΠΑΠΕΝ προχώρησε επίσης σε «πάγωμα» των φαραωνικών έργων διαχείρισης αποβλήτων ζητώντας από τους περιφερειάρχες να αναστείλουν όλες τις διαδικασίες των έργων διαχείρισης αποβλήτων που έχουν δρομολογηθεί μέσω ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις τους δεν έχουν υπογραφεί.
 
Η πρόβλεψη υπάρχει στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Αποβλήτων που τέθηκε για δέκα ημέρες σε διαβούλευση και αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις και τριβές αφού κάποιοι περιφερειάρχες «καίγονται» να τελειώσουν με τους διαγωνισμούς και να πέσουν υπογραφές με τους εργολάβους. 
 
Τα έργα αυτά, όμως, όπως είχαν σχεδιαστεί δεν συνάδουν με τον νέο σχεδιασμό που παρουσίασαν τα υπουργεία ΠΑΠΕΝ και Εσωτερικών, σχεδιασμός που βγάζει από το παιγνίδι τα φαραωνικά εργοστάσια αφού θέτει ως κεντρικό στόχο την ανακύκλωση του 50% των αποβλήτων με στόχο ποσότητες μικρότερες του 30% να οδηγούνται σε ΧΥΤΥ και ένα περίπου 20% σε διαδικασία ανάκτησης ενέργειας εάν δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
 
Με βάση αυτόν τον κεντρικό σχεδιασμό, η κατασκευή γιγαντιαίων εργοστασίων, όπου σχεδόν όλα τα σκουπίδια θα πήγαιναν υποχρεωτικά στα… σκουπίδια, ακυρώνεται.
 
Με τις νέες προβλέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού οι δήμοι θα μπορούν να εκπονούν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και να χωροθετούν υποδομές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή καθώς και υποδομές κομποστοποίησης μικρής κλίμακας. Οι δήμοι θα μπορούν επίσης να δημιουργούν ακόμα και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης – όπως είναι οι μπλε κάδοι – για τη συλλογή και ανακύκλωση συγκεκριμένων υλικών.
 
Τα υπουργεία ΠΑΠΕΝ και Εσωτερικών εκτιμούν ότι ο κεντρικός ρόλος των δήμων στη διαχείριση των αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον όγκο των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν σε ΧΥΤΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και οι σφοδρές αντιδράσεις που τόσα χρόνια μπλοκάρουν τις διαδικασίες για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ.
 
Για την ενίσχυση των τοπικών σχεδίων εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ ενώ το ΥΠΑΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει και σε ριζική αναδιάρθρωση του ΕΟΑΝ και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, αναθέτοντας τη διαχείριση των πόρων των ΣΕΔ, που είναι κοινωνικοί πόροι, στον ΕΟΑΝ, έτσι ώστε να ενισχυθούν και τα συστήματα ανακύκλωσης που θα εκπονήσουν οι δήμοι σε τοπικό επίπεδο αφού έπειτα από νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί και στους δήμους το δικαίωμα να αναπτύξουν δημοτικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.
 
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι περιφέρειες θα πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να αναθεωρήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα έτσι ώστε να συνάδει με τις νέες προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού. Μετά την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν εντός πενταμήνου στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:06