search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 07:14
MENU CLOSE

Στο κόκκινο η κόντρα με τους δανειστές – Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

10.06.2015 11:45
Στο κόκκινο η κόντρα με τους δανειστές -  Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ - Media

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα απίστευτο παιχνίδι ανακοινώσεων και αμοιβαίων διαψεύσεων που διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και πλήρους ασυμφωνίας ακόμη και για το εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών.

 

Παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα παίζεται τις τελευταίες ώρες όσον αφορά το αν θα συναντηθούν ή όχι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, εντός της ημέρας, με “χαρτοπόλεμο” ανακοινώσεων και αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών.

Ενώ η Αθήνα εμφανιζόταν βέβαιη ότι η συνάντηση θα γίνει, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν στο Reuters ότι Γερμανία και Γαλλία θεωρούν “αμφίβολη” τη συνάντηση, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις ελληνικές προτάσεις.

 

Πινγκ πονγκ διαψεύσεων και ευθυνών

Και οι δύο πλευρές με δηλώσεις αξιωματούχων φαίνεται να ρίχνουν τις ευθύνες η μία στην άλλη για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει απάντηση από τις Βρυξέλλες, σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωνε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

«H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

“Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισ” ήταν η αντίδραση το Μαξίμου, το οποίο θεωρεί ότι για ρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε αναμονή για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Η συνάντηση των τριών ηγετών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ όμως δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η συνάντηση χαρακτηρίζεται αμφίβολη. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, Γερμανία και Γαλλία δε βλέπουν λόγο να γίνει η συνάντηση, καθώς θεωρούν ανεπαρκείς και τις νέες ελληνικές προτάσεις. Και ο Peter Spiegel, δημοσιογράφος των Financial Times σημειώνει ότι ένα δείγμα του αυξανόμενου πεσιμισμού είναι ότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είπαν ότι το σημερινό ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ ίσως δεν πραγματοποιηθεί. Και ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τον Peter Spiegel, είπε ότι δεν θα λάμβανε μέρος σε μία τέτοια συνάντηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με την ίδια συμπεριφορά όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. 

Το Βερολίνο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια δυνατότητα, αν το θελήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας  Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 07:14