search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:18
MENU CLOSE

Ο Μεγάλος Γκούσταβ: Το μεγαλύτερο πυροβόλο όλων των εποχών και το ταπεινωτικό του τέλος (Photos/Video)

11.06.2015 14:29
Ο Μεγάλος Γκούσταβ: Το μεγαλύτερο πυροβόλο όλων των εποχών και το ταπεινωτικό του τέλος (Photos/Video) - Media

Ο Μεγάλος Γκούσταβ ήταν το μεγαλύτερο πυροβόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας και υπηρέτησε στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μεγάλος Γκούσταβ ήταν το μεγαλύτερο πυροβόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας και υπηρέτησε στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν έτοιμος στα τέλη του 1940 και οι πρώτες του δοκιμαστικές βολές έγιναν στο πεδίο βολής Rugenwalde.

Παρόντες στην επίδειξη ήταν ο ίδιος ο Φύρερ αλλά και ο υπουργός Βιομηχανίας Άμπερτ Σπέρ.

Τα μεγέθη αυτού του πυροβόλου είναι πραγματικά εξωπραγματικά: Ζύγιζε 1344 τόνους, και κάθε φορά που χρειαζόταν να μετακινηθεί, το αποσυναρμολογούσαν ώστε να μην καταρρεύσουν οι ράγες πάνω στις οποίες κινούταν.

Έφτανε σε ύψος τα 12 μέτρα, είχε 4 ορόφους, μήκος 47 μέτρα και πλάτος 7.

Το πλήρωμά του ήταν 500 άνδρες, ενώ ο διοικητής ήταν υποστράτηγος. Χρειαζόταν 3 ολόκληρες μέρες για να αποσυναρμολογηθεί και να μπορέσει να μπει στη μάχη, ενώ έριχνε ένα βλήμα 7 τόνων κάθε 35-40 λεπτά.

Το αδιανόητο διαμέτρημα του ήταν 80cm.

Η αρχική του αποστολή ήταν να ισοπεδώσει την γαλλική γραμμή Μαζινό μήκους 1.500 μέτρων, με χιλιάδες νάρκες, πολυβολεία, αντιαρματικά, εμπόδια κλπ.

Ο ίδιος ο Φύρερ ζήτησε από τη γνωστή βιομηχανία Krupp ένα πυροβόλο που θα μπορούσε να διαπεράσει 1 μέτρο ατσάλινης θωράκισης, 7 μέτρα μπετόν, και 30 μέτρα χώματος από απόσταση 45 χιλιομέτρων. Όταν η Krupp τελικά παρέδωσε το πυροβόλο ο Χίτλερ το ονόμασε Gustav, προς τιμήν του επικεφαλής της οικογένειας.

Εν τέλει δεν χρησιμοποιήθηκε στη γραμμή Μαζινό, καθώς αυτή παρακάμφθηκε και εκ των πραγμάτων αχρηστεύθηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των γερμανικών πάντσερ, μέσα από το δάσος των Αρδεννών και το Βέλγιο.

Ο Gustav έριξε τις πρώτες φονικές του βολές στην πολιορκία της Σεβαστούπολης. Συνολικά έριξε 300 βλήματα στην πόλη, περίπου 14 κάθε μέρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην πάταξη της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944 και τελικά έπεσε στα χέρια των Συμμάχων που το διέλυσαν για πάρουν τις πρώτες ύλες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01