search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 16:27
MENU CLOSE

Διαβουλεύσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες – Ποια είναι η ελληνική πρόταση

14.06.2015 06:50
ΕΚΤ-ΕΕ δηλώνουν έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού - Media

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

 

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις των θεσμών με την ελληνική πλευρά βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσε καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.

Αποκλειστικά διαδικαστικά θέματα αφορά η συνάντηση που είχε χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Διεξάγεται συζήτηση», δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα», δήλωσε η πηγή. «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση».

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες κομίζει νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Τέλος, σε ότι αφορά την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 16:25