search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:56
MENU CLOSE

Στόχος συμφωνία με πρόβλεψη για μείωση χρέους

16.06.2015 16:03
Νέες αλλαγές στο εργασιακό τοπίο - Media

Λιτότητα, εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων ζητούν μετά μανίας οι δανειστές μας. Θέλουν η Ελλάδα να εφαρμόσει προγράμματα υφεσιακά αξίας περίπου € 2 δισεκατομμυρίων ετησίως ή περίπου 0,5-1% του ΑΕΠ.

 

Λιτότητα, εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων ζητούν μετά μανίας οι δανειστές μας. Θέλουν η Ελλάδα να εφαρμόσει προγράμματα υφεσιακά αξίας περίπου € 2 δισεκατομμυρίων ετησίως ή περίπου 0,5-1% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα η ελληνική Κυβέρνηση αντιδρά και επισημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να πληρώσει τα 1,6 δις ευρώ που έχουν μαζευτεί για το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Πράγμα που σημαίνει ότι ετοιμάζεται να βαρέσει πιστολιά και σε αλλά χρέη των δανειστών από εκεί και μετά.

Τώρα θα πει κανείς ότι έτσι και συμβεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα καταστράφηκε… ίσως όμως τα πράγματα να μην είναι τόσο τραγικά. Αν υπάρξει μια βοήθεια από κάπου (Ρωσία, Κίνα) της τάξης των 5 δισ. ευρώ και προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστική κρατικοποίηση των τραπεζών σχετικά εύκολα η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μεν, αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση.

Άλλωστε και σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της GoldMoney, James Turk: «Η Ελλάδα σαφώς έχει προετοιμαστεί για μια χρεοκοπία. Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει ζητήσει από όλους τους Δήμους και άλλους κυβερνητικούς φορείς να της παραχωρήσουν τα διαθέσιμα μετρητά τους σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα καθόλου τυχαία δεν ήταν. Έγινε για να αποτρέψει την ΕΚΤ να λάβει τα μετρητά των κυβερνητικών οργάνων, όταν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει στο bail-in στις ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, σε ένα bail-in, η ΕΚΤ μπορεί να κατασχέσει τα ευρώ που κατατίθενται σε ιδιωτικές τράπεζες, αλλά όχι αυτά που κατατίθενται στην κεντρική τράπεζα. Έτσι, με την τοποθέτηση καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα, οι κυβερνητικοί φορείς στην Ελλάδα μπορούν να κρατήσουν τα χρήματά τους μακριά από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Αυτά προφανώς τα γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές γι’ αυτό σφίγγουν διαρκώς την στρόφιγγα της ΕΚΤ, επιτρέποντας όμως την ίδια ώρα τις διαρροές καταθέσεων… προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να μας πιέσουν όσο πιο πολύ γίνεται.

Το σοφότερο όμως όλων είναι να επικρατήσει ψυχραιμία και να υπάρξει συμφωνία η οποία θα προβλέπει για μείωση του χρέους και δεν θα έχει στόχο την εξαθλίωση των κοινωνικών ομάδων.  Γεγονός που όσο και αν φαίνεται περίεργο όλο και πιο ώριμο γίνεται στα μυαλά των εταίρων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15