search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:28
MENU CLOSE

Το παζλ της συμφωνίας και οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22.06.2015 09:23
Το παζλ της συμφωνίας και οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Media

Στη Σύνοδο Κορυφής στρέφονται πλέον τα βλέμματα στις Βρυξέλλες,  μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί σημείωσαν ότι οι προτάσεις της Αθήνας αποτελούν μία καλή βάση για να συνεχιστούν οι εξελίξεις.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής στρέφονται πλέον τα βλέμματα στις Βρυξέλλες,  μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί σημείωσαν ότι οι προτάσεις της Αθήνας αποτελούν μία καλή βάση για να συνεχιστούν οι εξελίξεις.

Συνάντηση αυτή την ώρα  του  Έλληνα  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Toυσκ.

Δείτε τη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο twitter:

Στις 19.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Δείτε χρονολογικά τις σημερινές εξελίξεις:

18:13 Χωρίς την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή άλλου προσώπου της ελληνικής πλευράς ,συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, οι επικεφαλής των θεσμών. Στην συνάντηση μετέχουν οι Τουσκ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Tόμσεν, Βίζερ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

17:30 Επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μέχρι το τέλος της εβδομάδας «βλέπει» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, «μέχρι το τέλος της εβδομάδας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

16:20 Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισι σημείωσαν ότι οι τελευταίες προτάσεις αποτελούν βάση για τη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει να γίνει ακόμα δουλειά και να καταρτιστεί κατάλογος «προτεραιοτήτων» για την ελληνική κυβέρνηση.

16:00 Νέα συνεδρίαση του Eurogroup προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλες.

Όπως έγραψε στο Twitter, οι νέες προτάσεις της Αθήνας είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε συνεργασία με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες.

 

15:25 Αναμένεται συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

15:10 Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ’ αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν’ αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες. Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

14:50 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup.

 

14:45 «Επιθυμούμε μια συμφωνία», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία είναι και εφικτή και αναγκαία.

14:40 Την εκτίμηση ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει συμφωνία σήμερα εξέφρασε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας όμως πως «μένει λίγος χρόνος».

14:34 «Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι είναι αδύνατο να έχουμε τελική αξιολόγηση, είναι πολύ πρόσφατες οι προτάσεις» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και πρόσθεσε ότι «θα δούμε εάν θα αποτελέσουν βάση για τελικές συνομιλίες».

14:20 

 

14:19 Ο Γιάνης Βαρουφάκης έφθασε στη σύνοδο χωρίς δηλώσεις.

 

14:07 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόμπλε επεσήμανε: Δεν ξέρω για καμία νέα πρόταση.  Η κατάσταση για εμένα είναι ίδια όπως με την Πέμπτη, το Εurogroup πρέπει να έχει γνώση για να προετοιμάσει την Σύνοδο Κορυφής, συμπλήρωσε.

14:05 Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ  τόνισε: «Η ελληνική πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί από τους θεσμούς».

14:03 Πιθανότατα θα χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup την Πέμπτη δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν και πρόσθεσε «Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για μια συμφωνία σήμερα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν κάποιες κινήσεις και αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο»

13:57 Ολάντ: Συνολική και βιώσιμη συμφωνία με την Ελλάδα

Να υπάρξει μία «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» και όχι «μερική και περιορισμένη χρονικά» (συμφωνία) ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

«Μία καλή συμφωνία είναι μία συμφωνία που επιλύει τα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας, αλλά παρέχει επίσης στην Ελλάδα την απαραίτητη χρηματοδότηση και ανοίγει μία συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

 

13:38 H Kριστίν Λαγκάρντ φθάνει στις Βρυξέλλες χωρίς δηλώσεις.

 

13:30 Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ και του ΔΝΤ δήλωσε ελληνική κυβερνητική πηγή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνοντας ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει την προθυμία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία.

Μέρκελ: Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι προϋπόθεση για να λάβουν μια απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει είναι να έχουν συμφωνήσει πρώτα τα όργανα των Θεσμών.Πρόσθεσε δε πως «Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στην πόλη Μαγδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας.

12:30 «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, δήλωσε νωρίτερα ο Α. Τσίπρας πριν την συνάντησή του με τον Γιούνκερ.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:28