21/07/2019 17:06:41
11.10.2015 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1885 στις 08-10-2015

Ψαλίδι στα επιδόματα

Ψαλίδι στα επιδόματα - Media

 

Ψαλίδι πέφτει στο κάθε λογής επίδομα που διέθετε έως τώρα το κράτος μέσα στο 2016, με πρώτο και μεγαλύτερο αυτό στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο μειώνεται κατά 50% από το 2016, δηλαδή περί τα 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. 
 
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ – το οποίο αντιστοιχεί κοντά σε 1 δισ. ευρώ – από την επανεξέταση ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
 
Στο στόχαστρο, σύμφωνα με τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών, έχει μπει η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ στους αναπήρους και τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης για τα Ι.Χ. τους, αλλά και φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα που αφορούν όλους τους πολίτες.
 
Δεν τη γλιτώνουν ούτε τα προνοιακά επιδόματα, όπως τα οικογενειακά, τα επιδόματα προς τα ΑμεΑ και τα επιδόματα ενοικίου.
 
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται πως «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (Ν. 4336/2015) από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης του 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση».
 
Έτσι έρχεται η συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
 
Να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Εργασίας οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη σταδιακή επέκταση σε εθνικό επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και σχεδίων για τη δημιουργία του μητρώου ωφελούμενων και της στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη.
 
Στόχος, σύμφωνα με το μνημόνιο, είναι «να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο συνολικός σχεδιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα».
 
Και κάπως έτσι τον Ιανουάριο του 2016 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους συντελεστές παροχών της αρχικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε συμφωνία με τους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.