search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:30
MENU CLOSE

Μια μονομαχία, ένα παραμύθι, ένα αφήγημα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
14.11.2015 04:00
Μια μονομαχία, ένα παραμύθι, ένα αφήγημα… - Media

Ένα παραμύθι, χωρίς καμιά παρέμβαση, που σε ταξιδεύει στην Κρήτη του χτες.

 

Είδα. Ένα παραμύθι, χωρίς καμιά παρέμβαση, που σε ταξιδεύει στην Κρήτη του χτες. Μετά τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η ίδια ομάδα επιστρέφει με ένα σπουδαίο διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια».

Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900 μαζί με άλλα διηγήματα του συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες» και πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Θεοδωρίδης, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός. 
 
Διάβασα. Τις «Χίλιες σε μια νύχτες», ένα συγκλονιστικό αφήγημα της Αλεξάνδρας Κανδάνου (εκδ. Γαβριηλίδης). Της ζήτησα να μας περιγράψει το βιβλίο της και μου είπε: «Eίδα την πόλη της κρίσης μέσα από μια οθόνη τηλεόρασης. Και την οθόνη, μέσα από το ονειροπόλο βλέμμα μιας υπερήλικης γιαγιάς, στραμμένο πίσω, σε μια πατρίδα που άλλαξε. Η γιαγιά κοιτά την τηλεόραση κι απέναντί της, πρωταγωνίστρια η Σεχραζάτ, εκπέμπει αλλόκοτα μηνύματα. Πέρασα σε χαρτί τα μηνύματα, όσα μπορούσα, όσα φαντάστηκα, τα έβαλα σε ένα μπουκάλι και το πέταξα σε έναν ωκεανό μοναχικών ψαριών, που με τα μάτια θολά παρακολουθούν τη ζωή μέσα από τον βυθό μιας οθόνης. Ονειρεύτηκα κάποιον ψαρά κάτω από την πανσέληνο να βρίσκει το μπουκάλι και να διαβάζει τα μηνύματα. Ίσως να τα διαβάσουν κι άλλοι, ευχήθηκα…».
 
Θα πάω. Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, θα παίζεται στο «Άνεσις» η γαλλική κωμωδία «Ερωτική μονομαχία» των Eugene Scribe και Gabriel Jean Baptiste Ernest Legouvé. Ένας νεαρός, όμορφος επαναστάτης γίνεται το μήλο της Έριδος ανάμεσα σε δύο θελκτικές νέες γυναίκες, θεία και ανιψιά, που τον διεκδικούν.
 
Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Κερασία Σαμαρά μέσα απ’ αυτή την παράσταση σχολιάζει με χιούμορ τον θεατρικό κώδικα που αλλάζει και δοκιμάζεται στο πέρασμα των χρόνων, τη συγγένεια των θεατρικών ειδών μεταξύ τους, καθώς και τα δυσδιάκριτα πια όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας. Παίζουν: Σαράντος Γεωγλερής, Αλέξανδρος Νταβρής, Βίκυ Μαραγκάκη, Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης. Η μετάφραση είναι της Ιώς Μαρμαρινού, τα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου, τα σκηνικά του Θανάση Παναγιώτου, ενώ η μουσική είναι του Τάσου Καρακατσάνη.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:30