search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:05
MENU CLOSE

Έρχονται περικοπές έως 10% στις επικουρικές σε 800.000 συνταξιούχους

07.12.2015 14:45
Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τα ξενοδοχεία - Πώς θα πάρετε την αποζημίωση - Media

Αν και τα έχουν στυλώσει οι δανειστές στο θέμα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια συζητούν όμως, την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το 2016 και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων.

 

Αν και τα έχουν στυλώσει οι δανειστές στο θέμα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια συζητούν όμως, την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το 2016 και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων.

Την θεωρούν μεν αντιαναπτυξιακή,  αλλά ακούνε και το επιχείρημα ότι το 50% των νοικοκυριών στηρίζεται από τη σύνταξη κάποιου συνταξιούχου.

Στο τελικό σχέδιο Κατρούγκαλου πάντως που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, αντί για τις 23 Δεκεμβρίου, προβλέπει τη θέσπιση «κανόνα βιωσιμότητας» στο ενιαίο επικουρικό, αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και διαφορετικούς συντελεστές υπολογισμού των κύριων συντάξεων για υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερος ο συντελεστής για τις χαμηλότερες αποδοχές και χαμηλότερος για τους υψηλόμισθους, π.χ. 65% για μισθό έως 800 ευρώ, 60% από 800-1.300 ευρώ, 55% από 1.300 έως 1.800 ευρώ, 50% από 1.800 ευρώ και άνω. Στη συνέχεια το ποσό θα πολλαπλασιάζεται επί τα έτη ασφάλισης ώστε να ευνοούνται όσοι κατέβαλαν εισφορές στο σύστημα περισσότερα χρόνια. Την ίδια ώρα οι θεσμοί επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αθροιστικά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 56% (48% για την κύρια και 8% για την επικουρική).

Το υπουργείο Εργασίας επίσης προτείνει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας, δηλαδή μια εναλλακτική ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές 6%-10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 128 ευρώ για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους.

Παράλληλα προωθεί νέα «εναλλακτική» πρόταση χωρίς περικοπές αλλά με «υπεξαίρεση» των διαθεσίμων ή της περιουσίας που κατέχουν οι πιο εύρωστοι κλάδοι επικούρησης (π.χ. τα Ταμεία εμποροϋπαλλήλων και μηχανικών), οι οποίοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Συγκεκριμένα προτείνονται: α) χρήση μέρους των αποθεματικών, β) αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους), γ) εξισορροπητικές παρεμβάσεις στο σύστημα με τη μεταφορά κονδυλίων από τους έχοντες στους μη έχοντες, προκειμένου να μην παράγονται ελλείμματα με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ δεν επιτρέπεται να λαμβάνει πλέον ενίσχυση από το κράτος ή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Ακόμη προτείνεται ένα μέρος του ελλείμματος να καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑ, που αποτελεί χρυσή εφεδρεία. Το Ταμείο διαθέτει 57 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα του φορέα εξαιτίας της δεινής κατάστασης της αγοράς ακινήτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:59