search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:11
MENU CLOSE

Το Ισλάμ και ο τρόπος ζωής μας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1894
10-12-2015
16.12.2015 11:15
pod_1012_037_cmyk.jpg
Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι η σπάνια περίπτωση της Ελληνίδας διανοούμενης κοσμοπολίτισσας που έχει κερδίσει με την αξία τής γραφίδας της την τιμή να έχει πολλούς εχθρούς και ακόμα περισσότερους φίλους.

 

Σώτη Τριανταφύλλου

Πλουραλισμός

Πολυπολιτισμικότητα

Ενσωμάτωση

Αφομοίωση

Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 366

 

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι η σπάνια περίπτωση της Ελληνίδας διανοούμενης κοσμοπολίτισσας που έχει κερδίσει με την αξία τής γραφίδας της την τιμή να έχει πολλούς εχθρούς και ακόμα περισσότερους φίλους.

Η πλέον επικίνδυνη αποτύπωση της κρίσης εκφράζεται με την υποχώρηση του ορθολογισμού. Η βαθύτερη διαθρωτική υπονόμευση μιας κοινωνίας είναι ο παραλογισμός – που εξαιτίας του στη χώρα μας «ζούμε επικινδύνως» πάνω από μια πενταετία. 
 
Παράλληλα, κι ο υπόλοιπος κόσμος δεν φαίνεται να περνά τις ευτυχέστερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Η Ευρώπη, ως ο ελκυστικότερος προορισμός ζωής, είναι ήδη τραγικά αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική της πολιτική, η οποία βασίστηκε εδώ και δεκαετίες πάνω σε λανθασμένα ιδεολογήματα και σε λάθος πολιτικές αντιλήψεις σχετικά με την ιδέα της πολυπολιτισμικότητας. Τα αποτελέσματα των άστοχων αυτών πολιτικών επιλογών γίνονται σήμερα φανερά υπό μορφή εκρηκτικών προβλημάτων, μια και τα λάθη έχουν γιγαντωθεί από την απροθυμία της Δύσης να δει τον εαυτό της και τους άλλους με καθαρό μάτι. Η Ευρώπη, κυρίως μέσα από περιόδους κρίσεως όπου χάνεται η καθαρή σκέψη, μοιάζει να τύπτεται ακόμα και για τις λαμπρές της επιτυχίες, για τη μεγαλοθυμία της, για τις ελευθερίες της, για τις κατακτήσεις της και τον τρόπο ζωής της… 
 
Στο επίκαιρο (όσο δεν γίνεται!) δοκίμιό της, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η Σώτη Τριανταφύλλου μιλά ξεκάθαρα για θέματα που έγιναν ταμπού στο όνομα μιας απίστευτης διαστρέβλωσης, η οποία πριν από όλα εξωραΐζει επικίνδυνα τις πολιτισμικές διαφορές. Βάσει αυτής της εύθραυστης αρχής, η Δύση αντιμετώπισε χαλαρά τον επιθετικότατο ισλαμικό φονταμενταλισμό, έδειξε ανεκτικότητα στον σκοταδισμό και την ασυγκράτητη θρησκοληψία, εφησυχασμένη κυρίως από τη βεβαιότητα των δικών της πολιτισμικών προταγμάτων και επιτευγμάτων. Έτσι, η Ευρώπη αυτοπαγιδεύεται σε ιστορικά και κοινωνικά συμπεράσματα που έχουν προεπιλεγεί με βάση τις δικές της αρχές και όλες οι θεωρίες επιστρατεύονται για να επιβεβαιώσουν το λάθος ιδεολόγημα που παραβλέπει τραγικά τους κινδύνους του ισλαμοφασισμού και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων που τελικά υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Η επικίνδυνα βλακώδης αρχή που θέλει όλους τους πολιτισμούς να μπορούν να συνυπάρξουν πάνω στη βάση μιας – εκκωφαντικά απούσας – αμοιβαιότητας κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και έχει θέσει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες τους μέσα σε συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη… 
 
Χωρισμένο σε 23 κεφάλαια, που μπορούν άνετα να μελετηθούν αυτόνομα, το δοκίμιο της Τριανταφύλλου προσφέρεται για μια προσεκτική ανάγνωση όπου επανεξετάζονται με τολμηρό τρόπο ο πλουραλισμός, η πολυπολιτισμικότητα, η ενσωμάτωση και η αφομοίωση ως διέξοδοι και όχι ως πρόβλημα.
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42