search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:14
MENU CLOSE

Ανθρώπινα μοσχεύματα υπόσχεται να… τυπώσει ρωσική εταιρεία

10.02.2016 14:47
Ανθρώπινα μοσχεύματα υπόσχεται να... τυπώσει ρωσική εταιρεία - Media

 

Ένα μεγάλο βήμα ετοιμάζεται να κάνει η επιστήμη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, δημιουργώντας ανθρώπινα μοσχεύματα μέσω 3D εκτυπωτών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πρωτοβουλίας επιστήμης και έρευνας του Skolkovo της Ρωσίας, Kirill Kaem, τα μοσχεύματα θα μπορούν να «τυπωθούν» σε 15 χρόνια.

Η σιγουριά του οφείλεται στην επιτυχημένη μεταμόσχευση θυρεοειδούς αδένα σε ποντίκι, τον περασμένο Νοέμβριο. «Η εταιρεία μας είναι μία από τις πέντε που μπορεί να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία έναν «βιο-εκτυπωτή». Τυπώσαμε ένα όργανο, το μεταμοσχεύσαμε στο πειραματόζωο και άρχισε να παράγει ορμόνες», δήλωσε ο Kaem σε συνέντευξη Τύπου στο Novosibirsk. Όπως επισήμανε, η εταιρεία ετοιμάζεται να φτιάξει ανθρώπινα μοσχεύματα, όπως ένα νεφρό ή ένα συκώτι. Η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει την επεξεργασία διάφορων τύπων κυττάρων αλλά και αλγορίθμων. Ωστόσο, ο ρωσικός εκτυπωτής θα είναι σε θέσει να κατασκευάσει ανθρώπινα όργανα σε περίπου 15 χρόνια, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Η μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι στο προσκήνιο εδώ και αρκετό καιρό. Τον περασμένο Αύγουστο, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα της σε τρισδιάστατα ομοιώματα ανθρώπινων κρανίων, ενώ τον Απρίλιο Ιταλοί ερευνητές παρουσίασαν τρισδιάστατο, τυπωμένο μοντέλο ματιού με σκοπό να αντικαταστήσουν τους φακούς επαφής, τη θεραπεία με laser ή ακόμα και τα γυαλιά στο κοντινό μέλλον.

Πηγή: russia today

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:11