search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 17:14
MENU CLOSE

Αδιέξοδο για τις τηλεοπτικές άδειες στη συνάντηση Παππά και ιδιοκτητών-Τι απαντά η ΕΙΣΗΤΕΕ

11.02.2016 11:42
Παππάς: Φυσικός σύμμαχος της ΝΔ, το ΔΝΤ - Media

 

«Πλήρης διάσταση απόψεων» μεταξύ των ιδιοκτητών καναλιών και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, διαπιστώθηκε στη συνάντησή τους και ενώ συζητείται το απόγευμα στην Ολομέλεια η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποφασίστηκε ότι τελικά θα είναι 4, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Επικρατείας:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της διαβούλευσης του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Συνολικά, ο Υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προστάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Στη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Πάνος Κυριακόπουλος (STAR), ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Πεφάνης (MEGA), ο Γενικός Γραμματέας κ. Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο Ταμίας κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η Εφορος κυρία Άννα Σούρπη (ALPHA), το Μέλος Δ.Σ. κ. Γεώργιος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), ο Γενικός Διευθυντής κ. Μανώλης Δραϊνάκης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κωστής Φιλιππόπουλος».

 

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των καναλιών επιτίθενται στον Νίκο Παππά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι αναδεικνύεται σε… «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού .

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

“Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, παρότι επρόκειτο ουσιαστικά για πρόσκληση σε μη υπαρκτό διάλογο. Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες μη έχοντας καν την υπομονή να ακούσει τις απόψεις του κλάδου.

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Παράλληλα αποδεικνύεται οτι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ενα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε… «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!

Εξάλλου, η θεωρία της μισής αλήθειας που οδηγεί τελικά στο ψέμα – και που συστηματικά ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα απο την Κυβέρνηση – υπηρετείται και πάλι. Ενώ διακήρυξαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην τροπολογία ομιλούν για 4 άδειες γενικού περιεχομένου. Άρα, ο Υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνεχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου. Έτσι, τα επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική και οι θέσεις περί τεχνικής δυνατότητας.

Καταθέσαμε τις απόψεις μας αυτές καθώς και τις προτάσεις μας στον κ. Παππά, οι οποίες έχουν γίνει ήδη γνωστές και με το χθεσινό μας δελτίο Τύπου.

Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά πως η απόφαση της Κυβέρνησης για ύπαρξη τεσσάρων μόλις αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως οι πολίτες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με «κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών», ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ οφείλει να υπενθυμίσει σε όσους επιχειρούν να ανακαλύψουν τον τροχό, ότι ανακαλύφθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά. Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης.

Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα.”

 

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για την προκήρυξη διαγωνισμού χορήγησης αδειών σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη Ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να θυμίζει… «πόλεμο» από τις ενστάσεις και τις «φωνές» της αντιπολίτευσης. 

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα είναι τέσσερις σε αριθμό (υψηλής ευκρίνειας), θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.  

Ως «επιτακτική» χαρακτηρίζει η τροπολογία την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με fast track διαδικασίες θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε χθες το μεσημέρι αρμόδια κυβερνητική πηγή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε εντός του Απριλίου να δοθούν οι άδειες, δεδομένου ότι χρειάζονται 40 ημέρες επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός.

Όπως αναφέρει η τροπολογία για τον προσδιορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων και ειδικότερα η σχέση μεταξύ: α) των αναμενόμενων εσόδων από τη συνολική διαφημιστική απορρόφηση η οποία έχει πτωτική τάση κατά τα τελευταία έτη και κυμαίνεται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μεταξύ 180 και 265 εκατ. ευρώ ετησίως και β) του ετήσιου κόστους λειτουργίας (βάσει διαθέσιμων δεδομένων που αφορούν τους τέσσερις μεγαλύτερους από άποψη τζίρου λειτουργούντες σήμερα ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας) που κυμαίνεται μεταξύ 32 και 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών έκτακτων οικονομικών υποχρεώσεων». 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 17:14