search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:05
MENU CLOSE

Συμφώνησαν στα βασικά οι πολιτικοί αρχηγοί – Δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

04.03.2016 06:40
Συμφώνησαν στα βασικά οι πολιτικοί αρχηγοί - Δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων - Media
Σε κοινό ανακοινωθέν για τα προσφυγικό μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 8 ωρών, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη

 

Σε κοινό ανακοινωθέν για τα προσφυγικό μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 8 ωρών, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη

Δηλώσεις μετά το Συμβούλιο

Μητσοτάκης: Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για την κυβέρνηση 

«Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. 

Καμμένος: Με κοινή γραμμή ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφερε, οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση χωρίς οικουμενική

Παρά το γεγονός πως το θέμα της σύσκεψης ήταν το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εμφανίστηκε έξαλλος στις δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς δεν μπήκε το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο θίγει σε κάθε πιθανή (και απίθανη) ευκαιρία.

«Εξ αρχής ζήτησα η συζήτηση να μην γίνει μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά και γύρω από διάφορα ζητήματα της χώρας. Όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ, είπαν να μη γίνει συζήτηση για Οικουμενική. Μετά από αυτό η Ένωση Κεντρώων θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο.» τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης.

Θεοδωράκης: Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια εθνική γραμμή

«Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια εθνική γραμμή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Τρεις είναι οι άξονες: αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των  νησιών και των συνόρων»

Αποχώρηση Κουτσούμπα

Αποχώρησε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του έξω από το προεδρικό Μέγαρο, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών βρίσκεται κείμενο συμπερασμάτων το οποίο το ΚΚΕ δεν θα υπογράψει.

Ο Δ. Κουτσούμπας, που διαχώρισε τη θέση του σε διάφορα ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό, είπε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο».

Επίθεση της Γεννηματά στον Τσιπρα

Να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ.

 «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά ενώ επεσήμανε κατά τους ίδιους παράγοντες:« Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδω οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Και τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον».

Ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων

Περίπου στις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε «υπερυπουργό» για το μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιο όνομα.

Ζήτησε ακόμη ειδικές δομές τόσο για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, όσο και τα ασυνόδευτα. Οι δομές αυτές θα παρέχουν όχι μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη.

Τέλος ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προσπάθησε να θέσει το ζήτημα του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Ωστόσο σε ψηφοφορία που διεξήγαγε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, ο Βασίλης Λεβέντης δεν βρήκε κανένα υποστηρικτή.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

 

H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών .

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τη Δευτέρα.

Πάντως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός είναι όπως παρουσιάστηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη χθεσινή τους συνάντηση.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στη σύσκεψη  προετοιμασμένοι να επισημάνουν στον Αλέξη Τσίπρα τα λάθη που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:05