search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:45
MENU CLOSE

Ποιοι κρύβονται πίσω από τον καπνό των λαθραίων τσιγάρων;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1908
17-03-2016
23.03.2016 04:00
tsigara_0.jpg

Ποιος βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων;

Ποιος βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων; Μήπως οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες; Και εάν ναι, μπορούν οι καπνοβιομηχανίες να παίζουν τον ρόλο τόσο του ελέγχοντος όσο και του ελεγχόμενου; 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες έδωσε απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα. Απάντησε καθαρά, αφού απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για ανανέωση των συμφωνιών που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Η απόρριψη της ανανέωσης της συμφωνίας ήταν «χαστούκι» για την Επιτροπή και αυτό γιατί αμφισβητείται ευθέως όχι μόνο η επιτυχία της συμφωνίας αλλά και η ίδια η σκοπιμότητά της, αφού οι ευρωβουλευτές έθεσαν ευθέως και ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.
 
Στην πραγματικότητα η περιβόητη συμφωνία της Κομισιόν με τους τέσσερις μεγάλους του καπνού για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού ήταν ομολογία συμμετοχής των καπνοβιομηχανιών στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Και αυτό γιατί οι συμφωνίες άρχισαν να συνάπτονται όταν η Κομισιόν απέσυρε τις μηνύσεις που είχε κάνει στις καπνοβιομηχανίες για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.
 
Ήταν ένα ντιλ που, όπως αποδεικνύεται σήμερα και μετά από 12 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, απλώς κουκούλωσε την υπόθεση λαθρεμπορίας. Και αυτό γιατί η παράνομη διακίνηση όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά εκτοξεύθηκε με αποτέλεσμα σήμερα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να χάνουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα της ακραίας οικονομικής κρίσης διακινούνται κάπου 4 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα ετησίως και το δημόσιο ταμείο χάνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, όσο περίπου το ποσό που αναζητείται να μειωθεί από τις δαπάνες για τη σύνταξη.
 
Το θέμα είναι ότι, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει στην ανανέωση των συμφωνιών με τις καπνοβιομηχανίες. Έχει αυτό το δικαίωμα, αν και οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές. Παρατηρητές του ευρωπαϊκού λόμπι επισημαίνουν, πάντως, ότι το αυτί της Κομισιόν δεν ίδρωσε ούτε όταν υπήρξαν πλείστες και συγκεκριμένες καταγγελίες για τις σχέσεις στοργής της Επιτροπής με τους λομπίστες των πολυεθνικών. Σχέσεις στοργής που αναπτύχθηκαν ακόμα και κόντρα στις επιταγές της νέας Οδηγίας για τον καπνό, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019, καθώς και κόντρα ακόμα στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μέσω Πρωτοκόλλου ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
 
Το «Π» παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο που παίζεται στο θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων καθώς και τις συμφωνίες με τις καπνοβιομηχανίες, όπως επίσης και το τελευταίο ψήφισμα των ευρωβουλευτών κατά της πολιτικής της Κομισιόν. 
 
Έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το ποιοι βρίσκονται πίσω από το λαθρεμπόριο και ποιοι επωφελούνται.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15