search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:46
MENU CLOSE

Η Κομισιόν «τρέχει» και πιέζει τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

21.03.2016 12:14
Η Κομισιόν «τρέχει» και πιέζει τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας - Media

Άμεση πρόταση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με την μετεγκατάσταση 54.000 Σύρων προσφύγων από τη γειτονική χώρα στην Ευρώπη, κατέθεσε η Κομισιόν, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

 

Άμεση πρόταση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με την μετεγκατάσταση 54.000 Σύρων προσφύγων από τη γειτονική χώρα στην Ευρώπη, κατέθεσε η Κομισιόν, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ακολουθώντας τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, η Κομισιόν υιοθετεί πρόταση για τροποποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, 54.000 Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

Η πρόταση απαντά στην ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη, για κάθε ένα Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται πίσω από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτό το σχήμα ένας προς έναν επιδιώκει να σταματήσει τις παράνομες προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πρόσφυγες διασχίζοντας το Αιγαίο.

Ο Επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «με τη συμφωνία με την Τουρκία, προσφέρουμε στους πρόσφυγες μια ασφαλή εναλλακτική για την αίτηση ασύλου, σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές».

Τώρα τα κράτη μέλη χρειάζεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν την σωστή διαχείριση, την ασφαλή πρόσβαση στα αιτήματα ασύλου για τους ανθρώπους που χρίζουν διεθνούς προστασίας.  

Για να λειτουργήσει η συμφωνία, αναφέρει η ανακοίνωση, τα Κράτη-Μέλη πρέπει να εφαρμόσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό μετεγκαταστάσεων, μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Η σημερινή πρόταση της Κομισιόν, τροποποιεί την απόφαση για μετεγκατάσταση στη λογική να δοθεί η ευκαιρία στις ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις, υποδεχόμενοι Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Ο αριθμός των προσφύγων που θα αναλάβει να υποδεχθεί κάθε κράτος-μέλος θα αφαιρεθεί από τον συνολικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα με βάση την προηγούμενη συμφωνία.

Αυτή η πρόταση, προσθέτει η ανακοίνωση, συμπληρώνει το σχέδιο για 22.504 μετεγκαταστάσεις προσφύγων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015, από τις οποίες οι 18.000 δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα κράτη μέλη, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη δέσμευση για μετεγκαταστάσεις ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της Κομισιόν, από τη στιγμή που αυτή η προσπάθεια αποτελεί σταθερή έκφραση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές προσφύγων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έλαβε αποφασιστική δράση για να συμβάλει στην διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία η Κομισιόν πρότεινε, σε δύο αποφάσεις, να μετεγκατασταθούν 160.000 άνθρωποι, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της διεθνούς προστασίας ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:39