20/07/2019 11:36:59
18.4.2016 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1912 στις 14-04-2016

Αναζητώντας τη λύση

Αναζητώντας τη λύση - Media

 

Κυκλοφόρησαν σε βιβλίο τα πρακτικά του διαλόγου στο Γαλλικό Ινστιτούτο τη Δευτέρα 29/2

Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα; Μια ανοιχτή συζήτηση 
 
Γιώργος Προβόπουλος
Jean Quatremer
Χρήστος Χωμενίδης
Πρόλογος - συντονισμός: 
Ευάγγελος Βενιζέλος
Εκδόσεις: Ποικίλη Στοά 
Σελ.: 136
 
Μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά με τίτλο το πλέον φλέγον ερώτημα που ζητά εναγωνίως απάντηση τα τελευταία έξι βασανιστικά χρόνια. «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;». Το πόσο εύκολο είναι να δοθεί μια επαρκής, πειστική και κυρίως χρήσιμη απάντηση γίνεται αντιληπτό από τη μεγάλη και σημαντική ανοιχτή ζήτηση που προέκυψε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Τα πρακτικά αυτού του ανοιχτού διαλόγου έγιναν βιβλίο και το βιβλίο μια πρόταση εμβάθυνσης στο ελληνικό πρόβλημα, που ζητά λύση, διέξοδο και λύτρωση. 
 
«Το ‘‘ελληνικό πρόβλημα’’ δεν είναι η σωρευτική ύφεση, η ανεργία και οι νέες μορφές φτώχειας, δεν είναι η οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, το τρίτο μνημόνιο και η επιστροφή σε ύφεση, δεν είναι η απουσία επενδύσεων και η αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα επανέναρξης της πραγματικής οικονομίας, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, που ξεπερνά ακόμα και το κλίμα κοινωνικής και οικονομικής απαισιοδοξίας. Είναι η απώλεια βαθμών εθνικής ισχύος. Είναι η αδυναμία πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης. Είναι, αν θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο, ένα ζήτημα συλλογικής αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας».
 
Στον κύκλο αυτής της συζήτησης συμμετέχουν τρεις διακεκριμένες στον τομέα τους προσωπικότητες: Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην πιο κρίσιμη περίοδο 2008-2014, ο καθηγητής κύριος Γιώργος Προβόπουλος, μας μεταφέρει την εμπειρία, τη γνώση και τις προτάσεις του για το τι πρέπει να γίνει. Ο Jean Quatremer, ανταποκριτής της «Libération», ο οποίος κατέχει πολύ καλά τα ελληνικά ζητήματα έχοντας ετοιμάσει τέσσερα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση που έχουν προβληθεί στη γαλλογερμανική τηλεόραση, αποτυπώνει με τα λεγόμενά του τη φίλα προσκείμενη στο ελληνικό πρόβλημα ευρωπαϊκή άποψη. Στη συζήτηση αυτή συμμετέχει και ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος τοποθετείται από τη σκοπιά της Κοινωνίας των Πολιτών. 
 
Τέλος, τη συζήτηση συντονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεισφέροντας με τις παρεμβάσεις του στο να δοθεί μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει εδώ και χρόνια την ελληνική κοινωνία: Υπάρχει – τελικά – λύση στο ελληνικό πρόβλημα; 
 
Μεταξύ άλλων ζητημάτων στο βιβλίο γίνεται λόγος: 
♦ Για τους εθνικούς μύθους που διαψεύστηκαν μέσα από την εμπειρία των τελευταίων έξι ετών και για το πόσο ισχυρή εξακολουθεί να είναι η ελληνική υπαρξιακή αμφιταλάντευση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
♦ Για το αν η ακύρωση του άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» συνεπάγεται αυτομάτως την επιστροφή στον κλασικό άξονα «Αριστερά-Δεξιά».
♦ Για την εικόνα της Ευρώπης και του κόσμου που προσλαμβάνει η ελληνική κοινή γνώμη και, αντιστρόφως, για την εικόνα της Ελλάδας που προσλαμβάνει η διεθνής κοινή γνώμη.
♦ Για το αν υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που οδηγεί στην οριστική υπέρβαση της κρίσης και αν αυτό μπορεί να το αποδεχτεί και να το υπηρετήσει η ελληνική κοινωνία και υπό ποιες πολιτικές προϋποθέσεις.
♦ Για τις ενδογενείς δυνατότητες ανάκαμψης που διαθέτει η ελληνική οικονομία και για τις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει.
♦ Για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια – και εξακολουθούν να συντελούνται – ως προς τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς προσδιορίζεται η Ελλάδα σε σχέση με αυτές.
♦ Για τους εμφανείς και υπολανθάνοντες κινδύνους που μπορεί να μετατρέψουν την ελληνική κρίση σε σισύφεια περιπέτεια.
♦  Για το πώς μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και το ποιες είναι πράγματι αυτές.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.