search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:14
MENU CLOSE

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Εκουαδόρ μετά τα φονικά ρίχτερ (Video-Photos)

17.04.2016 07:46
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Εκουαδόρ μετά τα φονικά ρίχτερ (Video-Photos) - Media

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το Εκουαδόρ μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου που «σκότωσε» 272 ανθρώπους. 

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το Εκουαδόρ μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου. 

Με νέα του ανάρτηση στο twitter, ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε τον θλιβερό απολογισμό. Στους 272 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον Ισημερινό, το Σάββατο, ενώ έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πανικό. Οι αρχές επιβεβαιώνουν 2.068 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Ο σεισμός κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους, ενώ οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την καθημερινή επιβίωσή τους, σχηματίζοντας ουρές για να πάρουν νερό και τρόφιμα.

Μετά τις πρ΄τες ώρες του σεισμού ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας είχε αναρτήσει στο twitter ότι τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 577 τραυματίστηκαν. Η πραγματικότητα τον διέψευσε.

 

“Δυστυχώς η πληροφορία που έχουμε τώρα είναι ότι 77 πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις προσεχείς ώρες”, σημείωσε ο Γκλας σε δηλώσεις που έκανε στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, αναθεωρώντας επίσης προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,8 από 7,6 που είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε εξάλλου ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι “όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους”.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

“Εκφράζουμε την απεριόριστη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών”, έγραψε στο Twitter, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για την πρόκληση τσουνάμι και οι αρχές είχαν καλέσει τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές. Αργότερα ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι “σημαντικές”, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας οι οποίες βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως και η πόλη Γκουαγιακίλ.

Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς χθες το βράδυ (ώρα Ισημερινού) ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό σε βάθος 20 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα.

Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε μια περιοχή 173 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Κίτο και διήρκεσε αρκετά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό, δήλωσε στο Reuters ο Πέδρο Μεριθάλντε, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.

Η ενέργεια αυτή στο διυλιστήριο, δυνατότητας παραγωγής 110.000 βαρελιών την ημέρα, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή αργού στο μικρότερο αυτό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με άλλους κρατικούς αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Στα θύματα και τις οικογένειές τους η σκέψη μας

Με ανάρτησή του στο Twitter και μάλιστα στα Ισπανικά, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη του και όλης της Ελλάδας για την τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός στον Ισημερινό, υπογραμμίζοντας πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06