search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 02:57
MENU CLOSE

Διακόπηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά από επεισόδιο με Χρυσαυγίτες βουλευτές (Video)

08.05.2016 14:55
Τέλος και από τον Πειραιά η Χρυσή Αυγή: Άδειασαν τα γραφεία - Media

Διακόπηκε για λίγα λεπτά η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, λόγω φραστικού επεισοδίου κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. 

 

Διακόπηκε για λίγα λεπτά η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, λόγω φραστικού επεισοδίου κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης έδωσε εντολή για απομάκρυνση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, από την αίθουσα της Ολομέλειας και ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή .

Στο κανάλι της βουλής έπεσε «κάρτα» υπό την ήχο κλασσικής μουσικής. 

Στη Βουλή πάντως οι τόνοι ήταν τεταμένη με τη φρουρά του Κοινοβουλίου να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα, και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να έχουν σηκωθεί όρθιοι γύρω από τον Γ. Λαγό για να την εμποδίσουν.  

Αφορμή για την αποβολή του Γιάννη Λαγού στάθηκε το δεύτερο (για σήμερα) λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι νωρίτερα τον είχε απειλήσει λέγοντάς του «να προσέχει η οικογένειά σου». «Ποτέ», υποστήριξε ο Χρ. Παππάς.

Στη λεκτική διαμάχη έλαβαν μέρος και οι Γ. Λαγός και Ηλ. Παναγιώταρος φωνάζοντας πολλές φορές προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «είσαι βλάκας», «ντροπή σου», «κολλητοί με τους τρομοκράτες έχετε γίνει» κ.ά. Ο πρώτος μάλιστα σηκώθηκε όρθιος με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την Γ. Λαμπρούλη η διακοπή της συνεδρίασης και η απομάκρυνση του από την αίθουσα. 

Μετά από μισάωρη διακοπή, η συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε εκ νέου. 

Με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της Βουλής ανακοινώθηκε ο προσωρινός αποκλεισμός του χρυσαυγίτη βουλευτή Γιάννη Λαγού, «ποινή» που μπορεί να φτάσει μέχρι και 15 ημέρες.

Στην επανέναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής βρέθηκε κανονικά στη θέση του.

Πηγές από το προεδρείο της Βουλής ανέφεραν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των χρυσαυγιτών βουλευτών όμως δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση την «ηρωοποίηση» της Χρυσής Αυγής.

Τι λέει ο κανονισμός

Σύμφωνα με το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής περί «προσωρινού αποκλεισμού» βουλευτή:

  1. Πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις επιβάλλεται στo Boυλευτή πoυ: α) συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, αν και διατυπώθηκε εναντίoν τoυ μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά· β) επιβάλλει ή πρoσπαθεί να επιβάλει με βία ή απειλή βίας στη Boυλή ή σε μέλoς της την ενέργεια ή την παράλειψη πράξης πoυ ανάγεται στην απoστoλή τoυς και γ) παρεμπoδίζει με πρόθεση και με oπoιoνδήπoτε τρόπo την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή της ψηφoφoρίας.
  2. Aμέσως μετά τη διάπραξη ενός από τα παραπτώματα της πρoηγoύμενης παραγράφoυ o Πρόεδρoς μπoρεί ή να διατάξει την άμεση απoμάκρυνση τoυ υπαιτίoυ ή να τoν καλέσει να δώσει εξηγήσεις και, αν τις κρίνει ανεπαρκείς, να διατάξει την απoμάκρυνσή τoυ.
  3. H Boυλή, κατά την αμέσως επόμενη από την απoμάκρυνση τoυ Boυλευτή συνεδρίαση, μπoρεί μετά πρόταση τoυ Πρoέδρoυ της ή τoυ ενός εικoστoύ (1/20) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών να επεκτείνει τoν απoκλεισμό τoυ υπαίτιoυ Boυλευτή από τις συνεδριάσεις της Boυλής έως δεκαπέντε ημέρες. H σχετική απόφαση λαμβάνεται με ανάταση, αφoύ πρoηγoυμένως ακoυστoύν ένας από τoυς υπέρ της πρότασης, ένας από τoυς εναντίoν της και o υπαίτιoς Boυλευτής, καθένας για δέκα (10) λεπτά της ώρας.
  4. O απoκλεισμός Boυλευτή από τις συνεδριάσεις της Boυλής συνεπάγεται αυτoδικαίως: α) τη στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ Boυλευτή να μετέχει στις συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Eπιτρoπών της Boυλής για όσo χρoνικό διάστημα διαρκεί o απoκλεισμός και β) την περικoπή τoυ ενός δευτέρoυ (1/2) της μηνιαίας βoυλευτικής απoζημίωσής τoυ.
  5. O Boυλευτής στoν oπoίo επιβλήθηκε η πειθαρχική πoινή τoυ απoκλεισμoύ από τις συνεδριάσεις της Boυλής δικαιoύται να μετέχει μόνo στις oνoμαστικές και μυστικές ψηφoφoρίες. Mετά τη διεξαγωγή τoυς απoχωρεί αμέσως από την αίθoυσα των συνεδριάσεων.
  6. O Πρόεδρoς της Boυλής δίνει τις απαραίτητες εντoλές για την εκτέλεση των απoφάσεων των παραγράφων 2 και 3 με όλα τα μέσα πoυ κρίνει πρόσφoρα.  
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38