search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:15
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί για 3,5%

13.05.2016 13:09
Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί για 3,5% - Media

Στόχο 2% για τα πρωτογενή πλεονάσματα έναντι του 3,5% ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος, δια στόματος του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ώστε, σε συνδυασμό με μια σειρά ενεργειών η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

 

Στόχο 2% για τα πρωτογενή πλεονάσματα έναντι του 3,5% ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος, δια στόματος του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ώστε, σε συνδυασμό με μια σειρά ενεργειών η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Ο ίδιος τονίζει δε ότι, «στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανέλθει σε ανοδική τροχιά με ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, της ανάληψης δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και της αναθέρμανσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, είπε.

«Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις αφενός μεν για την ανάκαμψη των μεγεθών πιστωτικής επέκτασης αφετέρου δε για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων της πραγματικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές στη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών» είπε απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες αυτές:

1. Διαμόρφωσης δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτισθεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων.
2. Αναμόρφωσης του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.
3. Βελτίωσης των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου και, τέλος,
4. Επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί η αναπτυξιακή δυναμικη της Ελλάδας , όπως σημείωσε είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος μετά τις ουσιαστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το Eurogroup «θα πρέπει με τη σειρά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στη δική του δέσμευση, η οποία χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2012, και έχει επαναληφθεί δύο φορές από τότε, για την υλοποίηση των δράσεων που θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα διαχειρίσιμες».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06