search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:58
MENU CLOSE

Οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1917
16-05-2016
22.05.2016 03:00
rtr2ppvl.png
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) έχει την ικανοποίηση να αναγγείλει την έκδοση του 92ου τόμου της σειράς εκδόσεών του με τίτλο «Οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια. Οι συνεχείς δράσεις του ΙΜΔΑ για την αποτροπή τους» (διευθ. εκδ.: Α. Παναγιώτου, Μ. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, Andy’s Publisher, Αθήνα, 2016, 277 σελ.) και να παρουσιάσει τον εν λόγω τόμο στο αναγνωστικό κοινό.

 

Της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου,
προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις του ΙΜΔΑ κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, είτε για πολεμικούς σκοπούς, όπως συνέβη στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, είτε για ειρηνικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα. Θεωρούμε ότι είναι άξιο να υποσημειώσουμε ότι, ακόμη και οι Ιάπωνες που είχαν υποστεί τέτοια συμφορά, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την καταραμένη ενέργεια για να κατασκευάσουν επικερδέστερα προϊόντα.
 
Στον τόμο επίσης περιγράφονται οι εντυπώσεις της προέδρου του ΙΜΔΑ που επισκέφθηκε αυτοπροσώπως τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (βλ. σελ. 137). Συγκεκριμένα, η ίδια, χωρίς κανένα πολιτικό αξίωμα, επιχείρησε αυτήν την επίσκεψη το 1991, όταν η μεγαλύτερη γυναικεία οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ, η Alliance Internationale des Femmes, διοργάνωσε το συνέδριό της στο Τόκιο. 
 
Βεβαίως, πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το έτος 2011, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από λάθος των ίδιων των Ιαπώνων που χρησιμοποίησαν την πυρηνική ενέργεια όχι για πολεμικούς λόγους, η πρόεδρος του ΙΜΔΑ είχε την πρωτοβουλία να ιδρυθεί στους κόλπους του Ιδρύματος ειδική Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων, στην οποία πρόεδρος είναι ο Α. Παναγιώτου, ομ. καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, και αντιπρόεδρος η Μ. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, γιατρός και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (Ελληνικό τμήμα της International Physicians for the Prevention of Nuclear War [IPPNW], Νόμπελ Ειρήνης 1985). 
 
Κατόπιν των παραπάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς με πόση χαρά το ΙΜΔΑ, το οποίο έχει λάβει σαφή και ισχυρή θέση, είτε διά της προέδρου του είτε συλλογικά, κατά της χρήσης των πυρηνικών, πληροφορήθηκε ότι ο ισχυρότερος, ειλικρινέστερος και δημοκρατικότερος κυβερνήτης του κόσμου αυτήν τη στιγμή, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να επισκεφθεί τη Χιροσίμα, όπου έγινε η χρήση της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, ως ένδειξη αποδοκιμασίας της χρήσης ενός τέτοιου καταστροφικού για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της μέσου. 
 
Αυτήν την επίσκεψη, την οποία υπάρχουν ουκ ολίγοι Αμερικανοί που δεν θα κατανοήσουν, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που την κάνει. Το ΙΜΔΑ θέλει να εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στον πρόεδρο Ομπάμα γι’ αυτήν τη σημαντική ενέργειά του και γενικά για τον αγώνα του για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παντού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01