06/03/2021 13:06:45
22.5.2016 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1917 στις 16-05-2016

Οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια

Οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια - Media

 

Της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου,
προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις του ΙΜΔΑ κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, είτε για πολεμικούς σκοπούς, όπως συνέβη στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, είτε για ειρηνικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα. Θεωρούμε ότι είναι άξιο να υποσημειώσουμε ότι, ακόμη και οι Ιάπωνες που είχαν υποστεί τέτοια συμφορά, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την καταραμένη ενέργεια για να κατασκευάσουν επικερδέστερα προϊόντα.
 
Στον τόμο επίσης περιγράφονται οι εντυπώσεις της προέδρου του ΙΜΔΑ που επισκέφθηκε αυτοπροσώπως τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (βλ. σελ. 137). Συγκεκριμένα, η ίδια, χωρίς κανένα πολιτικό αξίωμα, επιχείρησε αυτήν την επίσκεψη το 1991, όταν η μεγαλύτερη γυναικεία οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ, η Alliance Internationale des Femmes, διοργάνωσε το συνέδριό της στο Τόκιο. 
 
Βεβαίως, πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το έτος 2011, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από λάθος των ίδιων των Ιαπώνων που χρησιμοποίησαν την πυρηνική ενέργεια όχι για πολεμικούς λόγους, η πρόεδρος του ΙΜΔΑ είχε την πρωτοβουλία να ιδρυθεί στους κόλπους του Ιδρύματος ειδική Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων, στην οποία πρόεδρος είναι ο Α. Παναγιώτου, ομ. καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, και αντιπρόεδρος η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, γιατρός και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (Ελληνικό τμήμα της International Physicians for the Prevention of Nuclear War [IPPNW], Νόμπελ Ειρήνης 1985). 
 
Κατόπιν των παραπάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς με πόση χαρά το ΙΜΔΑ, το οποίο έχει λάβει σαφή και ισχυρή θέση, είτε διά της προέδρου του είτε συλλογικά, κατά της χρήσης των πυρηνικών, πληροφορήθηκε ότι ο ισχυρότερος, ειλικρινέστερος και δημοκρατικότερος κυβερνήτης του κόσμου αυτήν τη στιγμή, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να επισκεφθεί τη Χιροσίμα, όπου έγινε η χρήση της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, ως ένδειξη αποδοκιμασίας της χρήσης ενός τέτοιου καταστροφικού για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της μέσου. 
 
Αυτήν την επίσκεψη, την οποία υπάρχουν ουκ ολίγοι Αμερικανοί που δεν θα κατανοήσουν, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που την κάνει. Το ΙΜΔΑ θέλει να εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στον πρόεδρο Ομπάμα γι’ αυτήν τη σημαντική ενέργειά του και γενικά για τον αγώνα του για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παντού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.