search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:32
MENU CLOSE

Στα hotspot της απελπισίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1917
19-05-2016
23.05.2016 03:00
pn1905prosf.png

Δραματικές είναι οι συνθήκες για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε δομές που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 

Δραματικές είναι οι συνθήκες για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε δομές που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι βρίσκονται «στον αέρα», κυριολεκτικά σε απόγνωση, βλέποντας τις «πύλες» της Ευρώπης να έχουν κλείσει, τη διαδικασία ασύλου να έχει «βαλτώσει» και τη «δαμόκλειο σπάθη» της υποχρεωτικής επαναπροώθησής στην Τουρκία για την πλειονότητα αυτών να τους οδηγεί σε ακραίες ενέργειες. 
 
Εικόνες ντροπής καταγράφονται στο Ελληνικό και ειδικά στην παλιά αίθουσα αφίξεων, όπου παραμένουν περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την παράταση της παραμονής αυτών των ανθρώπων εκεί. Μιλάμε πλέον για μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ειδικά στον στεγασμένο χώρο των αφίξεων, που δεν αερίζεται από πουθενά, η ατμόσφαιρα είναι ασφυκτική. Τα κρούσματα ψώρας είναι αμέτρητα, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι – με το θερμόμετρο ήδη να έχει αρχίσει να ανεβαίνει – υπάρχει έλλειψη επαρκούς αριθμού σε ντουζιέρες και τουαλέτες. 
 
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθούν κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και εμβόλια, κυρίως για τα παιδιά» ανέφερε στο «Ποντίκι» ο Γιώργος Βήχας, διευθυντής του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, το οποίο εδώ και μήνες συμμετέχει με τους γιατρούς και νοσηλευτές του στην περίθαλψη των προσφύγων στο Ελληνικό.
 
Απαρχαιωμένο
 
Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Χίο, όπου στις παλιές εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ παραμένουν περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, παρ’ ότι οι δομές δεν μπορούν να στεγάσουν περισσότερους από 1.100.
 
Συνέπεια των άθλιων συνθηκών διαμονής και διαβίωσης στις εγκαταστάσεις ήταν να «καταρρεύσει» το απαρχαιωμένο σύστημα αποχέτευσης με συνέπεια τα λύματα να χύνονται πλέον στις αγροτικές καλλιέργειες και στα σπίτια των κατοίκων, περιμετρικά από το hotspot.
 
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για το συγκεκριμένο ζήτημα, καταγγέλλοντας παράλληλα την απόλυτη αδυναμία της πολιτείας και των φορέων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και καταγραφή και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, προτίθεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε στο «Π», ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
 
Καζάνι που βράζει» θυμίζουν όμως και τα hotspots στη Λέσβο, με συνεχείς συγκρούσεις και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες κράτησης πολλών εκ των συνολικά 4.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί. 
 
Προσφυγόπουλα – «όμηροι»
 
Η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια είναι πως βρίσκεσαι μέσα σε μια φυλακή. Συρματοπλέγματα, πύλες ερμητικά κλειστές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης συνθέτουν το σκηνικό της εξαθλίωσης για τους τουλάχιστον 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου για περισσότερες από 60 ημέρες. 
 
Η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί είναι νεαροί άνδρες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά. Πριν από λίγες εβδομάδες έφθασαν μόνοι τους στον καταυλισμό τρεις φίλοι από το Πακιστάν, μεταξύ 14 και 17 χρόνων. Οι γονείς τους πλήρωσαν πολλές χιλιάδες ευρώ τους διακινητές ώστε να περάσουν ασφαλή τα παιδιά τους στην Ευρώπη. 
 
Τα τρία νεαρά παιδιά από το Πακιστάν παραμένουν μαζί με δεκάδες άλλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θεωρητικά σε καθεστώς προστασίας, αλλά ουσιαστικά «όμηροι» της ανοργανωσιάς και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών. 
 
Τον Απρίλιο επιτροπή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε αυτοψία στα hotspots, στη Λέσβο και τη Χίο, καταγράφοντας τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στη φιλοξενία, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων. Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, οι παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσαν «σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους. 
 
«Είτε πρόκειται για κλειστές ή ανοικτές δομές και προαναχωρησιακά κέντρα, τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών στερούνται τις στοιχειώδεις δυνατότητες εκπαίδευσης, έχουν ελάχιστο έως καθόλου χώρο για να παίξουν, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα ως προς την πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό και καλής ποιότητας φαγητό» ανέφεραν στο «Π» μέλη της Ύπατης Αρμοστείας που συμμετείχαν στην αποστολή. 
 
Μάλιστα, δεν έλειψαν καταγγελίες γονέων, κυρίως σε προσωρινά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έκαναν λόγο για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών τους από άλλους μετανάστες, τονίζοντας ότι και οι ίδιοι νιώθουν ανασφαλείς στα camps εξαιτίας των συχνών επεισοδίων μεταξύ μεθυσμένων μεταναστών τη νύχτα, αλλά και απόπειρες βιασμού πολλών νεαρών γυναικών.
 
Από τις αρχές του 2016 στην Ελλάδα έχουν φθάσει 155.656 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οπότε έκλεισαν οριστικά τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη και υπογράφηκε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Από τότε έως σήμερα οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας από τα παράλια της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά 90%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η FRONTEX.
 
«Η μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά είναι δραματική. Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων τον Απρίλιο ήταν αντίστοιχος με τις αφίξεις μιας τυπικής ημέρας στη Λέσβο το περασμένο καλοκαίρι» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Fabrice Leggeri.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:31