search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:36
MENU CLOSE

Στο κόκκινο τα «κόκκινα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1918
26-05-2016
26.05.2016 03:00
pn2605daneio.jpg

Αλλάζουν οι δυνατότητες των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή σε ό,τι αφορά την πώληση δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, σε funds, καθώς και τη διαχείρισή τους από τις εξειδικευμένες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

 

Αλλάζουν οι δυνατότητες των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή σε ό,τι αφορά την πώληση δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, σε funds, καθώς και τη διαχείρισή τους από τις εξειδικευμένες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
 
Ωστόσο, οι δανειολήπτες, είτε αποπληρώνουν κανονικά την οφειλή τους είτε όχι, κινδυνεύουν να δουν το δάνειό τους να πωλείται σε fund.
 
Μοναδική εξαίρεση: δάνεια με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης επί πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι και τις 31-12-2017, καθώς και πάσης φύσεως δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 3.8). Την ίδια ώρα, εξαιρούνται από τη διαχείριση και πώληση τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 
 
Οι οφειλέτες πάντως προστατεύονται ως προς το επιτόκιο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει από το fund δυσχεραίνοντας τη θέση του δανειολήπτη, ενώ για την πώληση ενός δανείου απαιτείται έγγραφη πρόσκληση προς τον δανειολήπτη 12 μήνες πριν. 
 
Προϋπόθεση πώλησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν προ 12 μηνών έχει ανακοινωθεί εξώδικη πρόσκληση στον δανειολήπτη και τον εγγυητή, πριν ή μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, προκειμένου να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης-κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας. 
 
Εξαίρεση: επίδικες ή επιδικασθείσες απαιτήσεις και απαιτήσεις κατά οφειλετών που έχουν χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμοι» κατά το πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρο 3.2). 
Η εταιρεία-εκδοχέας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή πιστώσεων οφείλει να εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρο 3.2). 
 
Σε ό,τι αφορά την ανάθεση διαχείρισης, απαιτείται συστατικός έγγραφος τύπος για τη σύναψη της σύμβασης, όπου θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι προς διαχείριση απαιτήσεις και το τυχόν στάδιο μη εξυπηρέτησης κάθε απαίτησης, οι πράξεις διαχείρισης (προβλέπεται ρύθμιση βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας) και η αμοιβή της διαχείρισης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μετακυλίεται στον οφειλέτη. 
Οι εισπρακτικές εταιρείες. Δυνατότητα πρόσληψης από τις εταιρείες διαχείρισης και λειτουργίας «εισπρακτικών εταιρειών» (άρθρο 2.5). 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:36