search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:38
MENU CLOSE

Ο Σόιμπλε απειλεί τους Άγγλους αν αποφασίσουν Brexit

10.06.2016 11:30
Ο Σόιμπλε απειλεί τους Άγγλους αν αποφασίσουν Brexit - Media

 

Mε οικονομικές επιπτώσεις «προειδοποιεί» τη Βρετανία, εάν αποχωρήσει από την ΕΕ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο Spiegel.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Der Spiegel  ότι η Βρετανία θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους.

«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το περιοδικό. Είπε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους». Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit.

«Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται αύριο.

«Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσει από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την υπάρξη της ΕΕ: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».

Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν συνιστά απάντηση στο Brexit. Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε εώς τώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03