search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:13
MENU CLOSE

Είναι το δημοψήφισμα για το Brexit δεσμευτικό; Τι μέλλει γενέσθαι

24.06.2016 06:34
Είναι το δημοψήφισμα για το Brexit δεσμευτικό; Τι μέλλει γενέσθαι - Media

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας έχει τον τελευταίο λόγο και, παρά την επικράτηση του Brexit, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας έχει τον τελευταίο λόγο και, παρά την επικράτηση του Brexit, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1975, όταν έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα για την παραμονή στην – τότε – Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση, ο βουλευτής Enoch Powell, ο οποίος υποστήριζε την αποχώρηση, τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απλά συμβουλευτικό» παρά την επικράτηση της παραμονής με αναλογία 2 προς 1.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει βέβαια πως αν επικρατήσει το Brexit θα ενεργοποιήσει αμέσως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αποχώρηση από την Ε.Ε αλλά ενδέχεται η δήλωση του αυτή να έγινε για να τονιστεί η σημασία του δημοψηφίσματος.

Αρκετοί στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και υποστηρικτές του Brexit, υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις για αποχώρηση μπορούν και ξεκινήσουν με τα άλλα μέλη της Ε.Ε χωρίς να ενεργοποιηθούν οι επίσημες διεργασίες ενώ ακόμα περισσότεροι πιστεύουν πως η απλή επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα θα αναγκάσει την Ε.Ε να αναθεωρήσει και να προτείνει μια καλύτερη συμφωνία.

Με δεδομένο το ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό ο Κάμερον μπορεί να πράξει κατά το δοκούν, με μια πιθανή παράβλεψη των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος να μη μπορεί να αποκλειστεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:11