search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:20
MENU CLOSE

Με… μικρό καλάθι ο αντιπρόεδρος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1934
15-09-2016
18.09.2016 03:00
dragas.jpg
Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους ο Γιάννης Δραγασάκης
 
Μια από τις πιο παλιές (και πολυφορεμένες) εκφράσεις που κυκλοφορούν σε σχέση με την πολιτική, είναι ότι πρόκειται «για την τέχνη του εφικτού». Έτσι, δεν είναι παράξενο που μια παλιά… καραβάνα της πολιτικής σκηνής, ο Γιάννης Δραγασάκης, δείχνει να επέλεξε τον δρόμο του εφικτού σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος. 
 
Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται ότι επέλεξε την «πολυτέλεια» μιας πιο ρεαλιστικής θεώρησης των πραγμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής «Για το χρέος και την απομείωσή του». 
 
Μια επιτροπή που σχεδιάζει να καλέσει στο προσεχές διάστημα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα, ενώ δεν αποκλείεται, από τα «βαριά ονόματα», την πόρτα της υποεπιτροπής να περάσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 
 
Ρεαλισμός
Σε ρεαλιστικό… ύψος, λοιπόν, προσπάθησε να «κρατήσει» τον πήχη των προσδοκιών για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή. Το ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετριέται με δεκαετίες, και σε ό,τι αφορά την ωρίμανση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά τη διέξοδο από το πρόβλημα αυτό. 
 
«Έχουμε μια συμφωνία του Eurogroup που εξ ορισμού ορίζει τρεις χρόνους: Άμεσα μέτρα, μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και μια συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Δηλαδή, τι θα γίνει εάν σε δέκα χρόνια ανέβουν τα επιτόκια διεθνώς, τι θα συμβεί αν η οικονομία ξαναπέσει σε μια ύφεση, πώς θα κλειδώσουμε από τώρα βαθμούς σταθερότητας και ασφάλειας. Επομένως, ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018» υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης, προτείνοντας να μείνει ανοιχτός ο ορίζοντας των εργασιών της υποεπιτροπής για την απομείωση του χρέους. 
 
Εκτός από το… χρονοβόρο του προβλήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι «ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι οι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος» ανέφερε, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί μια λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
 
Πανευρωπαϊκή ρύθμιση
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε τώρα, να έρθουμε, ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο, μακάρι και καλύτερο από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτήν, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους που αυτή να είναι ριζική και να είναι και για όλους και για μας και για τις άλλες χώρες» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
 
«Είμαστε στην αιχμή, ως χώρα, δηλαδή, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι πρόκριμα για τη ρύθμιση του χρέους και άλλων χωρών» επισήμανε για το διεθνές ενδιαφέρον περί του ελληνικού ζητήματος για το χρέος ο Γιάννης Δραγασάκης στην τοποθέτηση του. «Γι’ αυτό και βλέπουμε ζωηρό ενδιαφέρον και από χώρες πέραν της Ευρώπης. Δεν είναι κρυφό ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Κογκρέσο κάνει ειδικές εκθέσεις για την πορεία του ελληνικού προβλήματος, όπως το λένε. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει τα ίδια, το Ευρωκοινοβούλιο έχει συστήσει επιτροπή, άρα υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στην Ελλάδα» τόνισε. 
 
 
«Κόφτης» για δανεισμό
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έριξε μάλιστα στο τραπέζι την… (ενδιαφέρουσα) πρόταση, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, για ύπαρξη συνταγματικής πρόβλεψης ορίου για το χρέος. «Ο Ισημερινός, π.χ., το Εκουαδόρ, που έτυχε να κάνω κάποιες συζητήσεις μαζί τους, πέρασαν και αυτοί οδυνηρές εμπειρίες, έχουν βάλει στο Σύνταγμά τους ένα όριο για το χρέος. Δεν ορίζουν το ποσοστό – το ποσοστό το ορίζει η Βουλή με νόμο –, αλλά υπάρχει κάτι που σου θυμίζει ότι τον δανεισμό δεν μπορείς να τον κάνεις απεριόριστα, χωρίς συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Αν και η συζήτηση στην υποεπιτροπή της Βουλής έγινε σε αρκούντως συναινετικό κλίμα και τα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έτυχαν ενστάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. βρήκε… πάτημα, υποστηρίζοντας ότι ο «Γιάννης Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα». Το «γαλάζιο» στρατόπεδο υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ότι η ρύθμιση του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ και «πιάστηκε» από την επίμαχη αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη ότι «ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018». 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Δραγασάκης στάθηκε, με έμμεσο τρόπο, αιχμηρός απέναντι στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος που είχε συστήσει, λέγοντας πως «η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε – και δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω – δεν είχε εκείνο το κύρος και εκείνη τη συναίνεση που θα απαιτούσε μια τέτοια προσπάθεια». 
 
Σκληρή ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε ως «λαγό των δανειστών» τον Γιάννη Δραγασάκη. «Ο Γιάννης Δραγασάκης, λαγός των δανειστών, που μάζεψε τα χρήματα των ταμείων για την αποπληρωμή του χρέους, λέει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Ο Γιάννης Δραγασάκης, υπεύθυνος για το ξεπούλημα των τραπεζών και την παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμφισβητεί τον λογιστικό έλεγχο του χρέους» σημείωσε στο Facebook η πρώην πρόεδρος της Βουλής. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24