search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:20
MENU CLOSE

Τσίπρας – Μπάιντεν: Στήριξη μεν, τυπική δε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1935
22-09-2016
24.09.2016 03:00
tsip0.jpg
 
Το μήνυμα ότι μία βιώσιμη λύση για το χρέος θα είναι τέτοια αν έρθει και γρήγορα θέλησε να μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 
Αν και η κυβέρνηση πόνταρε σε μια επανάληψη του μηνύματος που είχε διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση εντός της προεδρίας Ομπάμα, ώς το τέλος του χρόνου, το μήνυμα αυτό δεν ήρθε. Αντιθέτως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος φάνηκε να κινείται μέσα στο τυπικό πλαίσιο στήριξης, ενδεχομένως λόγω και του ότι η απερχόμενη διοίκηση δεν είναι σε θέση πια να παρέμβει αποφασιστικά για το θέμα και το μπαλάκι πλέον πέφτει στον επόμενο. 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Μπάιντεν επισήμανε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων – κάτι που ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ – χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος. Υπό το πρίσμα αυτό τόνισε ότι είναι αναγκαία μια γρήγορη λύση ώς το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή όχι μόνο ποσοτικά αλλά και όταν έρχεται στην ώρα της».
 
Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των διεργασιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση, που σημαίνει βιώσιμη λύση.
 
Από τη συνάντηση, αυτό που κρατά η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι καταγράφηκε από την αμερικανική πλευρά διάθεση στήριξης στο ζήτημα του χρέους χωρίς αστερίσκους, δηλαδή χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την πίεση να υιοθετηθεί η ατζέντα του ΔΝΤ ή να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν. Παράλληλα, από την κυβέρνηση κρατούν το ότι η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί τη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ως ζήτημα σταθερότητας της Ευρώπης. Διάθεση για στήριξη διέγνωσε η ελληνική πλευρά και ως προς τα άλλα δύο ζητήματα της ατζέντας που συζητήθηκαν: το κυπριακό και το προσφυγικό.
 
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηγετών το βράδυ της Τρίτης έθεσε δύο κεντρικά ζητήματα: 
• να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και 
• να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία για την κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάστασή τους με νόμιμες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04