search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:18
MENU CLOSE

Εκλέγεται ο νέος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

28.06.2011 06:32
Εκλέγεται ο νέος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ - Media

Σήμερα Τρίτη, θα κληθεί το συμβούλιο της διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιλέξει το νέο επικεφαλή που θα αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην καρέκλα του γενικού διευθυντή του οργανισμού.

Σήμερα Τρίτη, θα κληθεί το συμβούλιο της διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιλέξει το νέο επικεφαλή που θα αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην καρέκλα του γενικού διευθυντή του οργανισμού.

Οι δύο υποψήφιοι είναι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μεξικανός τέως κεντρικός τραπεζίτης Αγκουστίν Κάρστενς, με τη Γαλλίδα πολιτικό να θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Τα 24 μέλη του συμβουλίου, 23 άνδρες και μία γυναίκα, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι την Πέμπτη το αργότερο τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν, «με συναίνεση», και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ψηφοφορία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε τη Δευτέρα τη σημαντική για τη διαδικασία επιλογής υποστήριξη της Κίνας, γεγονός που φέρνει στα 10 τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης που τάσσονται υπέρ της ανάδειξής της σε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, υπολογίζοντας τους επτά εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναν Αιγύπτιο και έναν Τογκολέζο. 
Aπό την πλευρά του, ο Αγκουστίν Κάρστενς υπολογίζει στην υποστήριξη του Μεξικανού συμπατριώτη του και των εκπροσώπων της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα τον υποστηρίξει επίσης.

Οι δύο χώρες που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στο συμβούλιο της διοίκησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ιαπωνία, δεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς κάποιον από τους δύο υποψηφίους ακόμα. Όμως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι η επιλογή είναι πιθανόν να γίνει ήδη από την Τρίτη υπέρ της Κριστίν Λαγκάρντ. «Είμαι βέβαιος ότι βλέπουμε να αναδεικνύεται κάποιος που διαθέτει ισχυρή υποστήριξη», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Η συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 ώρα Ουάσινγκτον (17.00 ώρα Ελλάδος). 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:16