search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:06
MENU CLOSE

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες – «Πολεμικό κλίμα» στη Βουλή

03.11.2016 08:07
Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τις τηλεοπτικές άδειες - «Πολεμικό κλίμα» στη Βουλή - Media

 

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι τροπολογίες που αφορούσαν στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκε σε “πολεμικό κλίμα”, με τους τόνους να… σηκώνονται επικίνδυνα αρκετές φορές

Ειδικότερα, η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Καταψηφίσθηκε από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, ενώ παρών δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.
 
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αφορά τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών και την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
 
Η τροπολογία για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, αντί για αιτιολογημένη γνώμη, ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητους Έλληνες. Αρνητική ψήφο έδωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η Ένωση κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
 
Η τροπολογία για να ορίζεται το τίμημα για τις άδειες με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητους Έλληνες. Καταψηφίσθηκε από ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
 
Πινγκ-πονγκ για το ΕΣΡ
Η εξέλιξη της συνεδρίασης στη Βουλή δείχνει ότι το… μπαλάκι στο τερέν της ΝΔ πετάει πλέον η κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας με κύριο ζητούμενο, για ακόμη μια φορά, την εύρεση συναίνεσης προκειμένου να συγκροτηθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
 
“Η Δευτέρα είναι μπροστά και προσχήματα δεν υπάρχουν πλέον” σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην καταληκτική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια προσθέτοντας πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει πολύ σύντομα “στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να συγκροτηθεί τη Δευτέρα και διαγωνισμός να γίνει και το τίμημα να δοθεί”.
 
Τη Δευτέρα τα σπουδαία
Το αν τελικά συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα το μάθουμε σε λίγες μέρες από σήμερα καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα μάθουμε αν η ΝΔ προσέλθει στην διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ απομονωμένη εξαιτίας της σκληρής στρατηγικής που έχει επιλέξει να διατηρεί και αν η σημερινή θετική στάση που κράτησε, με “αστερίσκους” πάντοτε, το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση ή η μερικώς θετική στάση, με ακόμη μεγαλύτερους “αστερίσκους”, το Ποτάμι θα παραμείνει ή θα αλλάξει. Μέχρι στιγμής πάντως τα κουκιά δεν βγαίνουν για την συνταγματικά αναγκαία ευρεία πλειοψηφία που απαιτείται.
   
Βούτσης: Ψευτοδίλημμα η ρητορική περί κατάργησης
Απευθυνόμενος στα στρατόπεδα της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την διάρκεια της τοποθετήσης του στην Ολομέλεια, ζήτησε να συναινέσουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ από την στιγμή, όπως είπε, που η κυβέρνηση δείχνει “στοιχεία υποχώρησης” προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση.
 
Ο ίδιος σημείωσε πως η ρητορική περί “κατάργησης” ή “αναστολής” είναι ένα ψευτοδίλημμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως πλέον δεν υπάρχει ούτε φύλλο συκής για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ στη ερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων. 
 
ΝΔ: Πρώτα οι θεσμοί, μετά τα πρόσωπα
Η ΝΔ καταψηφίζοντας και τις τρεις τροπολογίες δείχνει ότι επιμένει να κρατά την σκληρή στάση των τελευταίων ημερών τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στον υπουργό Επικρατείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η “γαλάζια” παράταξη βάση συζήτησης αποτελεί μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά και όχι η αναστολή.
 
“Μόνο η εκ βάθρων αλλαγή του νόμου Παππά ξεκλειδώνει τη συζήτηση για σύνθεση του ΕΣΡ. Πρώτα οι θεσμοί και μετά τα πρόσωπα. Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Μην ακούτε θριάμβους εκεί που παιανίζουν οι ήττες σας” τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην τοποθέτηση του στη Βουλή.
 
Διαφορετικοί δρόμοι για ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί σήμερα να έδωσε θετική ψήφο στις τροπολογίες Παππά ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος στο τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι η θετική ψήφος που παρείχε το κόμμα του στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων πλέον δεν ισχύει αφού υπάρχουν στο τραπέζι νέα δεδομένα, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων από μηδενική βάση.
 
Το Ποτάμι, από την πλευρά του, δείχνει αποφασισμένο να επιμείνει στην πρόταση Σταθόπουλου για επικεφαλης του ΕΣΡ που έριξε στο τραπέζι μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την περασμένη Δευτέρα εκτός, όπως λένε οι πληροφορίες, και αν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρουσιάσει μια ενωτική πρόταση που θα βρίσκει σύμφωνους τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:05