search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 22:57
MENU CLOSE

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία – Τι δηλώνουν οι νέοι και οι απερχόμενοι υπουργοί; (Photos)

07.11.2016 08:54
Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία - Τι δηλώνουν οι νέοι και οι απερχόμενοι υπουργοί; (Photos) - Media

 

Αναλαμβάνουν και επισήμως σήμερα τα καθήκοντά τους τα μέλη της νέας κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του. 

Υπουργείο Εσωτερικών

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο… η δική μας κυβέρνηση αναμετράται με τα προβλήματα, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Σκουρλέτης παραλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

«Θα κάνουμε τα πάντα ο όρος καλή δουλειά να έχει πραγματικό νόημα» τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι ένας λαϊκός αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία και να απελευθερώνει τις κοινωνικές δυνάμεις».

Ο κ. Σκουρλέτης, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «περισσότερη δημοκρατία όχι μόνο στους δήμους αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας». Και υπογράμμισε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Υπουργείο Οικονομίας

Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας υπό τον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση και το νέο υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

«Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές νομισματική σταθερότητα, ασφάλεια δημοκρατικών θεσμών και υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού».

«Σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε σκληρή δουλειά» προσέθεσε ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι η δουλειά αυτή θα βασιστεί στα στέρεα θεμέλια που μπήκαν την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Σταθάκη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους ο υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους υποψήφιους επενδυτές που, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και πολιτιστικός τουρισμός κ.λπ. Πολλοί, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.

Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε το λόγο στον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί και οι δομές υποστήριξης των δανειοληπτών όπως η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά έχουμε κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και η διάδοχη κατάσταση θα λύσει θέματα αναβάθμισης και του υπουργείου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει, ώστε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από την επιτυχία του υπουργείου Οικονομίας εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την πίεση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων με την προσέλκυση επενδύσεων. «Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σημείωσε.

Η απερχόμενη υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «δώσαμε τα εργαλεία και με νομοθετική πρωτοβουλία απαλλάσσεται το 90% των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες αδειοδότησης».

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης- παραλαβής, από τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκο Παππά του χαρτοφυλακίου των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι παραδίδει την Γραμματεία με χαρά, σε ένα «πολύ καλό φίλο, που χτίσαμε μια τέτοια ειλικρινή φιλία, σε μια τέτοια εποχή». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Παραδίδω τη Γραμματεία στο φίλο Νίκο, για να σηματοδοτήσουμε και τη μετάβαση της υφεσιακής εποχής που ζούμε, σε αναπτυξιακές εποχές με δίκαιο και παραγωγικό πρόσημο, όχι με δείκτες που δεν λένε τίποτε και στην ελληνική κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Προανήγγειλε τέσσερις δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί:

– Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών.

-Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν της μουσουλμανικής κοινότητας.

– Δωρεάν χορηγούμενη ευρωζωνική σύνδεση σε πρωτοετείς φοιτητές.

-Δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Είναι κρίσιμο ότι γίνεται τομή, προτεραιοποιείται ο συντονισμός και η ενοποίηση της ψηφιακής πολιτικής και των τηλεπικοινωνιών, που πιστεύουμε ότι είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης, η οποία θα καταστήσει τη χώρα πρωταγωνιστή και θα την κάνει πιο δημοκρατική. Αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τις μεγάλους λεωφόρους της πληροφορικής για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην απρόσκοπτη και ισότιμη πληροφόρηση.

Άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις «που αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι η γεωγραφική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αξιοζήλευτο». Και συμπλήρωσε: «Η χώρα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών και σημείο αναφοράς της Ευρώπης με τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει σύγχρονα και αξιόπιστα εκτεταμένα δίκτυα. Παντού υπάρχουν δυνάμεις αδράνειας και αντίρροπες δυνάμεις, αλλά μπορεί να δοθεί καινούρια πνοή και να σηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ο κ. Παππάς σχολίασε και τον ανασχηματισμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η αντιπολίτευση παλινωδεί μεταξύ της γραμμής ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να προσαρμοστούμε στα αιτήματα των δανειστών ή να προετοιμάσουμε τη ρήξη. Και οι δυο ισχυρισμοί ακούγονται από το ίδιο άτομο στο ίδιο λεπτό. Δυο ισχυρισμοί αντιφατικοί μεταξύ τους, αλλά είναι απολύτως συμβατοί με τη διάτρητη θεωρία τους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και τρόπος για διαπραγμάτευση. Αυτή η θεωρία ήταν και η εφαρμοσμένη πολιτική τους, όσον καιρό δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως περάσαμε στην επόμενη φάση. Έχουμε κυβέρνηση που μπορεί και θα οδηγήσει τη χώρα στα επόμενα βήματα και όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα και για τους αντισυμβαλλόμενους στη διαπραγμάτευση να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με βάση τις δεσμεύσεις τους. Ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ τους να καθυστερούν το εφικτό, το απολύτως εφικτό και αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

Και κατέληξε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακόμα και σε συνθήκες στενές δημοσιονομικές, μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να προστατεύει τα αδύναμα στρώματα. Να σταματάει την καταστροφή, όπως είχαμε πει στις τελευταίες εκλογές».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, αφού ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και τους υπαλλήλους της γραμματείας για την «σπάνια συνεργασία», έκανε έναν απολογισμό του έργου του.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αλλαγές έγιναν «για να κατοχυρώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία και όχι μια εξαρτημένη λειτουργία, όχι από το πολιτικό σύστημα της χώρας μόνο, αλλά και από οικονομικά συμφέροντα και μαζί με αυτό να προετοιμάσουμε το νέο χάρτη συχνοτήτων και το χάρτη συχνοτήτων ραδιοφώνου».

Η δεύτερη δράση αφορά τη λειτουργία των κεραιοσυστημάτων και την αδειοδότησή τους.

Η τρίτη δράση αφορά «το σταμάτημα της αιμορραγίας νέων επιστημόνων και επιστημόνων γενικότερα από το χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με τη συμφωνία που έγινε για την λειτουργία θερμοκοιτίδας νέων εταιρειών στις τεχνολογίες πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών». Και τέλος, η τέταρτη δράση έχει να κάνει με τη δορυφορική πολιτική της χώρας, που ήταν σε ανύπαρκτο επίπεδο. «Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση παραλάβαμε και την τελευταία θέση στην Ευρώπη στις τηλεπικοινωνίες και στην ευρυζωνικότητα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα «400 εκατομμύρια ευρώ που έχουν απελευθερωθεί για την πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς και έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όπως τόνισε, θα συνεχίζει το έργο του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης, Νικολάου Παρασκευόπουλου, χωρίς καμία αλλαγή και προσέθεσε ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ρίξει όλο το βάρος στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην εξωδικαστική επίλυση, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου μιας τριετίας να έχει βελτιωθεί σημαντικά το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε αρχικά ότι είναι σημαντική η σημερνή στιγμή που αναλαμβάνει καθήκοντα ο κ. Κοντονής, καθώς έχει αφήσει ένα σπουδαίο έργο στο υπουργείο που υπηρέτησε και το οποίο θα συνεχίσει μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ακόμη, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο που έχει γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, όπως επίσης έκανε εκτενή αναφορά στα εκκρεμή νομοθετήματα του υπουργείου, τα έργα που έγιναν στις φυλακές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν επιτεύχθηκε όσο θα έπρεπε, αλλά φθάσαμε στις 9.500 (κρατούμενους), που είναι σημαντικό (από 11.800) και προσέθεσε ότι το βραχιολάκι δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αναφερόμενος στις φυλακές, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι στις φυλακές των Διαβατών «ήρθε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στα χρονικά, με αποτέλεσμα να έχουμε επαίνους διεθνώς».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι σταθερή του πολιτική ήταν να απέχει από τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ελάχιστες ήταν οι παρεμβάσεις που έκανε, και αυτές ήταν μέσα στο πλαίσια του Συντάγματος και του νόμου, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, κ.λπ.

Επίσης, έγιναν νέες φυλακές και κυρίως ενισχύθηκε η εξωστρέφεια των κρατουμένων, εκθέσεις, παραγωγή και πώληση προϊόντων, νέα επισκεπτήρια, πολύ σημαντικά για τη ζωή των κρατουμένων.

Ο Σταύρος Κοντονής ευχαρίστησε πρωτίστως τον πρωθυπουργό που του ανέθεσε ένα τόσο σημαντικό έργο και προσέθεσε ότι έχει συναίσθηση της ευθύνης και θα κάνει το παν να τα καταφέρει και ανέφερε ότι με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με την δεύτερη αξιολόγηση και προσέθεσε ότι η παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα είναι συνέχεια του έργου που έχει παραχθεί και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές θα συνεχίσουν, . χωρίς καμία αλλαγή.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, ότι

τελειώνοντας με την δεύτερη αξιολόγηση, αμέσως μετά αρχίζει η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. «Μπορεί να είναι η ποιότητα υψηλή για τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε ότι «οι παθογένειες προκλήθηκαν από τον τρόπο που λειτούργησαν τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης» και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη, όταν σωρεία δικών είναι σε εκκρεμότητα και υπάρχει το φαινόμενο που συνιστά οιωνεί αρνησιδικία».

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του είναι «ο

εξωδικαστικός συμβιβασμός και άλλες μορφές εξωδικαστικής επίλυσης, ώστε σε τρία χρόνια η κατάσταση να έχει βελτιωθεί πραγματικά».

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής, είναι έμπειρος δικηγόρος και θα συνεχίσει το έργο του κ. Παρασκευόπουλο και τόνισε ότι εκείνος «θα κάνει ακριβώς τα ίδια, τα ίδια και περισσότερα», προσθέτοντας: «Για να μην πώ τα ίδια και χειρότερα και παρεξηγηθώ».

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Στόχος μας είναι μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι από τον πολίτη», τόνισε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, «ο οδικός μας χάρτης είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μια δημόσια διοίκηση φιλική κι ανοιχτή σε όλους, χωρίς προνομιακά συναλλασσόμενους με αυτήν. Με την παράλληλη θεσμική θωράκιση εργασιακών συνθηκών και λειτουργιών που θα απελευθερώνουν το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και με την αποκατάσταση του ρόλου του δημόσιου λειτουργού ως παραγωγική μονάδα κι όχι ως γραφειοκρατικό εμπόδιο».

Η ίδια αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος (γραφειοκρατία, αντιπαραγωγικότητα, αναξιοκρατία κ.λπ.), τα οποία, όπως είπε, «καθορίστηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές που σχεδιάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες». Έκανε λόγο για «πολιτική εμμονή» της ηγεσίας του υπουργείου το 2014 με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «μια απόφαση», τόνισε, «που δεν είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του υπουργείου μας».

«Η δική μας πολιτική στόχευση και πρακτική», προσέθεσε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Κι έχει ήδη διαφανεί από την πολιτική και από τις πρακτικές που ακλούθησαν οι προκάτοχοί μου».

Η νέα υπουργός παρέλαβε από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο και τις δράσεις του υπουργείου και κυρίως στους νόμους για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στην επανασύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, στην υποχρεωτική Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων στο Δημόσιο, στην επέκταση και αναβάθμιση της βάσης των ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου καθώς και στο προς ψήφιση νόμο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάργηση των ιδιωτικών συμβάσεων στον τομέα του καθαρισμού, στο Δημόσιο.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο τέως υπουργός Εσωτερικών και νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες του δημοσίου τομέα, έκανε σύντομο απολογισμό των δράσεων του υπουργείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η νέα υπουργός, με το ηπειρώτικο πείσμα που τη διακατέχει, θα συμβάλει ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια».

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αν έφτιαχνα μια κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουν να βάλω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήσουν εσύ, επεσήμανε απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη, ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στο πλαίσιο της οποίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση αυτή, από όποια θέση κι αν βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για στέρεες βάσεις και ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Αναλυτικά, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το σχέδιο πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ παρωχημένο, το οποίο κληροδότησε «η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχει μόνο πολιτική στόχευση: να δημιουργήσει προβλήματα στην σημερινή κυβέρνηση».

Ειδική αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στη λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, στο πρόγραμμα των 36 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, την έκπτωση 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ. για την επιχείρηση το 2017.

Ο τέως υπουργός ΠΕΝ άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η αξιοπιστία τους αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι έως τις παραμονές του ανασχηματισμού τον έφεραν κατά 99% εκτός κυβέρνησης αλλά και από το ότι πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν, δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε. Αντίθετα, είπε, υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού και από δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της.

«Το στοίχημα», κατέληξε, «το κερδίσαμε. Διαχειριζόμαστε μια πολιτική που δεν είναι δική μας, μπορέσαμε να βάλουμε το δικό μας άρωμα και αυτό δεν συγχωρήθηκε. Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές».

Ως τεράστιας στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ο νέος υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης. «Είναι σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα –και προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές. Οι αρχές και ο τρόπος προσέγγισης θα διατηρήσουν τις αξίες της προηγούμενης ηγεσίας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά, στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο βαθμό επενδύσεων, κοινωνικής μέριμνας και το υπουργείο να συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους».

Αναφερόμενος δε στον κ. Σκουρλέτη τόνισε: «Η συνεργασία που είχαμε ήταν εξαιρετική. Τον θαυμάζω ως πολιτικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος».

Η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά συμφέρει, επεσήμανε από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ σημείωσε ότι καμιά επένδυση δεν κόλλησε στο υπουργείο, αντίθετα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τέλος ότι και οι δυο τομείς, περιβάλλον και ενέργεια, είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της. Σε σημείωμα απολογισμού που παρέδωσε ο κ. Σκουρλέτης στο νέο υπουργό γίνεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα αναφορικά με τα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγωγό ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες υδρογονανθράκων, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κ.ά.

Ειδικά για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής τονίζεται: «Σε μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, όπως λόγου χάριν τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξέτασε τα ζητήματα πάντοτε με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συναινέσεων. Η πολιτική ηγεσία αξίωσε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα».

Επίσης για τη ΔΕΗ αναφέρονται τα εξής: «Σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου για την “Μικρή ΔΕΗ” και την αντικατάστασή του με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δρομολογήθηκε ένα νέο σχέδιο για την ΔΕΗ συνολικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην αγορά της Ελλάδας και να ενισχυθεί με συμπράξεις που θα την καταστήσουν δομικό στοιχείο κάθε νεότερης εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και αν δώσουμε το στίγμα αυτό στην παραγωγική δραστηριότητα θα κάνουμε διάσημα σε όλον τον κόσμο τα μοναδικά και ποιοτικά πρϊόντα μας». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε πριν από λίγο στο υπουργείο παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου. Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, υπογράμμισε ότι το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας, μπορεί να απογειώσει την γεωργία.

«Ήρθαμε να συνεχίσουμε το δύσκολο και επιτυχημένο έργο των κυρίων Αποστόλου και Μπόλαρη», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι «όταν οι νέοι επιστρέψουν στη γη, σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση».

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθησή του ότι στη χώρα χρειαζόμαστε αναδιάταξη της αγροτοπαραγωγικής βάσης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι το υπουργείο εφαρμόζει στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στον αγροτικό τομέα, που θα προβλέπει περήφανους παραγωγούς και μεταποιητές που ξέρουν τις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να στείλει το μήνυμα της ανάκαμψης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού καλωσόρισε τους κ.κ. Τσιρώνη και Κόκκαλη, ανέφερε ότι ο αγροτικός κλάδος έχει μπει σε πορεία ανάτασης, όπως μαρτυρά η βελτίωση της εικόνας τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Σε φορτισμένο κλίμα, από τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια, όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου, αν και ήξερα κάθε στιγμή που εργαζόμουν σε αυτό το υπουργείο ότι μπορεί και να είναι η τελευταία», τόνισε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος δεν προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, αλλά έκανε ειδική αναφορά σε εκκρεμότητες που απομένει να υλοποιηθούν, όπως το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου και τη νησιωτικότητα. Προέτρεψε τον νέο υπουργό και υφυπουργό να κάνουν δεύτερο σπίτι τους το υπουργείο, δηλώνοντας ότι «αυτό το υπουργείο, για να σου δώσει χαρά και ικανοποίηση, πρέπει να το παντρευτείς».

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη, από πλευράς Λιμενικού, διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Με αυτόν τον ορισμό ο Θουκυδίδης προσδιόρισε τη σχέση του ελληνισμού με τη θάλασσα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ επεσήμανε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Δρίτσα, τον οποίο χαρακτήρισε πραγματικό ευπατρίδη και έναν άνθρωπο, που με την αρχοντιά και την ευπρέπειά του, εκφράζει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο πνευματικός Πειραιάς.

Ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε έναν δημοκρατικό πατριωτισμό, απαλλαγμένο από σοβινισμούς και εθνικισμούς, για να προχωρήσουμε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς την ηγεσία του Λιμενικού, τις ενώσεις των εφοπλιστών, των εργαζομένων και τα επιμελητήρια, να δουλέψουν όλοι μαζί για να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

«Η πατρίδα βρίσκεται σε μία μεγάλη δίνη και δοκιμασία, από εμάς εξαρτάται να δικαιώσουμε όσους μάς εμπιστεύονται τους ρόλους», δήλωσε και σημείωσε ότι «μέσα στην οικονομική κρίση μάς συνάντησε ένα μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό, που εξακολουθεί να παραμένει». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι αντί να καταναλωνόμαστε σε κοκορομαχίες, να βρούμε όλοι τη γενναιότητα και να συναντηθούμε σε ένα κοινό μέτωπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αλλά και την οικονομική κρίση, ενώ αναφέρθηκε σε ρύθμιση του χρέους με ποσοτική χαλάρωση.

Εξάλλου, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι μέσα από μία γόνιμη και δημιουργική και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία με τον εφοπλισμό, που «σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα θα γίνουν Ηπειρώτες ευεργέτες της πατρίδας», θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το εργασιακό δυναμικό.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με την ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, αλλά και τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας για το έργο που αφήνει πίσω του και έχει δώσει έντονα το στίγμα μίας ρεαλιστικής διακυβέρνησης, με ήθος και προοπτική. «Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσω να κινηθώ, ελπίζοντας να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς και των ευθυνών που μας παραδίδει σήμερα σήμερα ο Θ. Δρίτσας», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε τον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ιδιαίτερα έμπειρο και διορατικό, πιστεύοντας, όπως είπε, ότι ο συνεργασία μαζί του θα είναι εποικοδομητική και παραγωγική.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο έχει ξεχωριστεί πολιτική θεματική, με στόχο τη διασύνδεση των εφαρμοσμένων πολιτικών με τις ανάγκες των νησιών. «Τα νησιά μας είχαν πολύ καιρό αφεθεί στο έλεος των αρνητικών επιπτώσεων της νησιωτικότητας. Αντικρουόμενες πολιτικές, που υπαγορεύονταν από διάφορα συμφέροντα, έχουν προκαλέσει την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στα νησιά και έχουν φέρει τους κατοίκους σε θέση ώστε να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας» συμπλήρωσε. «Στόχος της κυβέρνησης, μέσω της δημιουργίας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, είναι να ακουστούν οι νησιώτες και να υπάρξει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση των νησιών και την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας- έτσι όπως προστάζει το Σύνταγμα της χώρας αλλά και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Μαζί με τους νησιώτες θα χαράξουμε ενιαία και στοχευμένη πολιτική, που θα ξεκινά από τη βελτίωση τα καθημερινότητάς τους και θα προχωρά σε πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και θα καταλήγει στο σχεδιασμό των μικρών ή μεγάλων έργων υποδομής», τόνισε.

Υπουργείο Εργασίας 

Την εισαγωγή “ενιαίων κανόνων” στην παροχή των προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης των καθηκόντων του στη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρξει επίσης ενιαίος φορέας παροχής των προνοιακών επιδομάτων, ο οποίος θα βασιστεί στις δομές του ΟΓΑ. Διευκρινίζεται ότι μέσω του ΟΓΑ δίνονται σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα, το κόστος των οποίων καλύπτει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κρατικής δαπάνης για προνοιακά επιδόματα σε χρήμα (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,8 δισ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι ο Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα μίλησε για την ανάγκη επιβολής ενός νέου εισοδηματικού ορίου για την παροχή ορισμένων προνοιακών επιδομάτων (30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να κλείσει θετικά η β’ αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να εξοικονομηθούν έως 760 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις σε προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές και ασφαλιστικές παροχές, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το 2017 το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα απευθύνεται σε πάρα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

 Όσον αφορά στο Εργασιακό, ο Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τρία βασικά “όπλα”:

* Την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων
* Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (με τις απόψεις της οποίας συμφωνεί ως επί το πλείστον ο Κατρούγκαλος) και
* Το αίτημα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η επίπτωση των μέτρων που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ έναντι 44 δισ. ευρώ που ήταν – σύμφωνα με τον ίδιο – η επίπτωση των μέτρων που έλαβαν στο Ασφαλιστικό οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Κατρούγκαλος ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν καλύτερα χέρια” για να παραδώσει “αυτά που έρχονται” (σ.σ. διαπραγμάτευση για νέο Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) από τα χέρια της Αχτσιόγλου.

Παίρνοντας το λόγο η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχει δύο τομείς μάχης μπροστά της:

* Το νέο Εργασιακό
* Τη καθημερινότητα των πολιτών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε, είναι η επιβολή της νομιμότητας.

Επίσης η Αχτσιόγλου τόνισε ότι το Ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση.

Υπουργείο Παιδείας

Σε κλίμα συγκίνησης, χωρίς ωστόσο να λείψουν αιχμές αλλά και ευθείες βολές από πλευράς του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο. Ο κ. Φίλης, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του θέλησε να μην αφήσει ασχολίαστα τα δημοσιεύματα του Τύπου και αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με την απομάκρυνσή του από το «τιμόνι» του υπουργείου και το παρασκήνιο αυτής, μιλώντας με «λόγια σταράτα», όπως είπε.

Απευθυνόμενος στην επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να τον «βάλει στον πάγκο», σχολίασε ότι η απόφαση και η ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης βαρύνει τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και οι διορθωτικές κινήσεις στους τομείς που παρατηρούνται ανεπάρκειες ή καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. «Τέτοιου τύπου προβλήματα δεν μου επισημάνθηκαν. Το αντίθετο», είπε ο κ. Φίλης, «παρ’ όλα αυτά, αιφνιδίως το “άριστα 20” μετατράπηκε σε μόλις ενάμισι μήνα σε “μη προβιβάσιμο βαθμό”». Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν σε αυτή την περίπτωση φταίει «ο γαλαντόμος καθηγητής που έβαλε μεγάλο βαθμό, ή ο άριστος μαθητής που βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεων του». «Και βέβαια, όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για “αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος” δεn μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε με νόημα.

Ο κ. Φίλης, ευχαριστώντας τον στενό του συνεργάτη, Παν. Κατσαρό, προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κάνοντας αναφορά στο κοινό πολιτικό παρελθόν τους: «Σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην πολιτική και την Αριστερά στα ανυπότακτα μαθητικά χρόνια της ύστερης χουντικής περιόδου και της πρώιμης μεταπολιτευτικής. Μαζί με τους ενωτικούς αγώνες μας στο νεολαιίστικο και στο φοιτητικό κίνημα εκείνης της εποχής. Αυτά είναι τα πιο ακριβά πτυχία μας, μαζί με την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς. Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους».

Ο απερχόμενος υπουργός, ωστόσο, συνέχισε, σχολιάζοντας τις σχέσεις με την εκκλησία. «Φαίνεται πως η αφεντιά μου, που ξεκίνησε την υπουργική της θητεία μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης που υποκινήθηκε από την αντιπολίτευση, απέκτησε όχι μόνο πολλούς φίλους και συμπαραστάτες από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, με αφορμή την εδώ και χρόνια δρομολογημένη και συζητημένα με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλαγή του προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και έκανε λόγο για «ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν εκ μέρους της θρησκευτικής ηγεσίας».

Στη συνέχεια, με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, λέγοντας ότι «οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου», κάτι, που για εκείνον αποτελεί «ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική», που αν επικρατήσει, θα βυθίσει την χώρα πιο βαθιά στην κρίση. «Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Φίλης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει το γάντι κάτω, προσπαθώντας από τη θέση του βουλευτή για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Η απομάκρυνση μου από το υπουργείο είμαι πλέον βέβαιος ότι εγγράφει με τον πιο σαφή τρόπο ως κεντρικό στόχο για το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό κράτους και εκκλησίας, στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων» είπε ο κ. Φίλης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «εξουσιαστικές αντιλήψεις, που μετατρέπουν τον Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης της εκκλησίας από «ιδεολογικές αγκυλώσεις», για να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Από την ομιλία του κ. Φίλη, αν και είχε έντονη προσωπική χροιά και ξέφυγε από το πλαίσιο μιας τυπικής ομιλίας παράδοσης-παραλαβής υπουργείου, δεν έλειψε η αναφορά στο πρόσωπο του νέου υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, στον οποίο παρέδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου, «με μεγάλη χαρά, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».

Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους. Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με βασικό στόχο να κατοχυρωθούν όσα έγιναν από την απερχόμενη ηγεσία. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι «θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων, γιατί για μας είναι πρωτίστως παιδιά. Και θα κάνουμε το παν για να το κατανοήσει και η κοινωνία».

Για το θέμα της εκκλησίας, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν οι δυο πλευρές σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναφερόμενος στον κ. Φίλη, υπογράμμισε ότι του οφείλει πολλά. «Μου έμαθε να ακούω, αλλά και ποτέ να μην υπακούω και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τον λόγο πήρε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι προσπάθησε να κάνει μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα, ειδικά στο ζήτημα των μεταπτυχιακών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ότι επί ημερών της υπήρξε «κοινωνική ειρήνευση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ», μια «παρακαταθήκη», όπως είπε, για την νέα ηγεσία του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απήλθε και ο υφυπουργός, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ ο Κώστας Φωτάκης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας παρέμεινε στο πόστο του. Μένει, πια, να γίνει γνωστός ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων των νέων υφυπουργών, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Κώστα Ζουράρι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 22:57