search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:06
MENU CLOSE

Ομπάμα: «Εξαίσια εταίρος» της αμερικανικής κυβέρνησης η Μέρκελ

17.11.2016 16:58
Ομπάμα: «Εξαίσια εταίρος» της αμερικανικής κυβέρνησης η Μέρκελ - Media

 

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει ως «εξαίσια εταίρο» της αμερικανικής κυβέρνηση την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ότι τόνισε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ωσότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες».

«Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», επέμεινε ο Ομπάμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.

Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

Ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.

Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

Νωρίτερα, Ομπάμα και Μέρκελ τόνισαν ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Μέρκελ δήλωσε βεβαία ότι οι δύο πλευρές θα ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις «μια μέρα». Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεργαστεί με τον Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP).

Ο Ομπάμα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με ομαλό, συντεταμένο και διαφανή τρόπο.

Μέρκελ: Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να συνεργαστώ με τον Τραμπ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:04