search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:01
MENU CLOSE

Κυβερνητικές πηγές για Μοσκοβισί: κοινός τόπος οι συλλογικές συμβάσεις και η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά

28.11.2016 20:00
Επαφές Τσίπρα με Μοσκοβισί, Μπούλμαν, Τσίμερ και Βέμπερ - Media
 
Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στα εργασιακά φέρεται να έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επίτροπο Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
 
Κατά τις ίδιες πηγές, και ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δεχθεί λύση η οποία να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ επί των εργασιακών, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, γεγονός το οποίο αξιολογείται ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη από την κυβέρνηση.
 
Κατά τα άλλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα το οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τυπικό κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
 
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίσης επαναβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης που προβλέπει: Ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης- ρύθμιση χρέους- ένταξη σε QE.
 
Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί πραγματοποιήθηκε «σε πολύ καλό κλίμα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και της ελληνικής οικονομίας».
 
Συγκεκριμένα: 
 
1. Εκτιμήθηκε από κοινού ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. 
 
2. Υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη έναρξης συζήτησης επί των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα συνολικά για την Ευρωζώνη.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και εκτιμήθηκε από κοινού πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.
 
Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε τέταρτο μνημόνιο-Θέλουμε, όμως, το ΔΝΤ
Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει».
 
Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».
 
Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».
 
Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής.
 
Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.
 
Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:01