search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:08
MENU CLOSE

Μέτρα κι άλλα μέτρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1951
12-01-2017
14.01.2017 04:00
tsak-9.jpg

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο η άποψη φαίνεται να πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων αφού πλέον κάνει πίσω και μιλά πλέον για μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και υπαγωγή μισθών – συντάξεων στον περιβόητο κόφτη.
 
Άφησαν όμως ασαφές τα τζιμάνια του οικονομικού επιτελείου το πότε ακριβώς θα ισχύσει. Τα σενάρια κάνουν λόγο για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί και η όποια αβεβαιότητα των δανειστών για την επίτευξη του εξαιρετικά δύσκολου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
 
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η μείωση του αφορολόγητου θα βοηθήσει ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ. Η ελληνική πρόταση πάντως προβλέπει μια γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη».
 
Ειδικότερα, η κυβέρνηση αντιπαραθέτει μείωση κοντά στις 7.000, από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ που βρίσκεται σήμερα το αφορολόγητο, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επιπρόσθετα, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν και το σενάριο που προβλέπει την περικοπή του αφορολόγητου ορίου για τους άγαμους χωρίς παιδιά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ στο επίπεδο των 1.500 ευρώ.
 
Επίσης στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που βρίσκεται υπό επεξεργασία – κυρίως σε ό,τι αφορά κάποιες λεπτομέρειες – περιλαμβάνεται και η μείωση στις κύριες συντάξεις με το «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς. Ακόμη επί τάπητος έχει τεθεί και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. 
 
Σήμερα πάντως το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για τους άγαμους μισθωτούς και συνταξιούχους και παρέχεται μέσω της έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ από τον φόρο που προκύπτει από την κλίμακα φορολόγησης των μισθών και συντάξεων. Τα σενάρια προβλέπουν μείωση της έκπτωσης στα 1.700 ή και 1600 ευρώ ενώ θα παραμείνει η σύνδεση της έκπτωσης με τον αριθμό των παιδιών κάθε μισθωτού.
 
Η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς δεν θα την πληρώσουν μόνο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των περίπου 7.000 ευρώ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:05