14/12/2018 01:50:33

Γ. Παπανδρέου: Δεν διεκδικούμε τρίτη θέση, αλλά την προοπτική εξουσίας

Ο πρέσβης Κασκαρέλης αποκαλύπτει: Το «ναυάγιο» του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν υπΕξ - Media

 

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στον Alpha 989, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα και στα υπόλοιπα στελέχη που βρίσκονται εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην τοποθέτησή του είπε πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνησή του και εγκαταλείφτηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει περάσει ο προοδευτικός χώρος, λέγοντας: «Περάσαμε δύσκολα. Υπήρξε τεράστια προπαγάνδα. Ακόμα και με την φράση «λεφτά υπάρχουν», την οποία έκοψαν και άλλαξαν το νόημα. Συνωμοσιολογία και ψεκασμένες θεωρίες μας έκαναν μεγάλη ζημιά».

Επισήμανε πως ο κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες από τον Σύριζα για τις υποσχέσεις του αλλά τώρα, είπε, κατάλαβαν τα ψέματα.

Με την φράση «Εάν είχε στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησής μου, σήμερα θα ήμασταν εκτός μηχανισμών στήριξης», αναφέρθηκε σε όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν.

Θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει με το πρόγραμμα εδώ και χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος. Εγώ αυτή την θέση χρησιμοποίησα το 2011 και μειώσαμε το χρέος απέναντι στις απαιτήσεις του κυρίου Σόιμπλε. Είναι πολύ δύσκολο να βγουν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα που ψήφισε η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο λάθος όπως είπε της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, είπε πως τελικά και το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά χωρίς να βάζει λεφτά.

«Ήταν πολύ σκληρές οι συνθήκες που παραλάβαμε το 2010» είπε για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του:

 • «Εμείς δεν διεκδικούμε τρίτη θέση αλλά διεκδικούμε την προοπτική εξουσίας.  Είναι διάχυτη η άποψη ότι δεν συνεργαζόμαστε με τη δεξιά, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Ήταν επώδυνη η εμπειρία μας από τη συνεργασία.»
 • «Όταν παραδώσαμε στον Παπαδήμο ήμασταν κοντά στην έξοδο από την κρίση, αλλά η επιμονή Σαμαρά για εκλογές ανέτρεψε την κατάσταση».
 • Ο σύριζα διάλεξε ΑΝΕΛ, διάλεξε τον συντηρητισμό, θεοποιεί το κράτος, παραδοσιακή αριστερή άποψη. Το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη.
 • Μοιραία για τη χώρα η περίοδος Βαρουφάκη. Όταν πας και ζητας τα χρήματα των άλλων πρέπει να τους πείσεις, δεν πας υβριστικά, δεν πας να τους χορέψεις.
 • Κοινός μας στόχος με τους εταίρους μας να βγει η Ελλάδα στις αγορές, νομίζετε ότι εκείνοι δεν το θέλουν; Εμείς ως προοδευτική παράταξη έχουμε δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ένα κράτος που δεν λειτουργεί σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
 • Η σοσιαλδημοκρατία είναι η λύση, το πιστεύω, αλλά το λάθος μας είναι ότι γίναμε απλοί διαχειριστές και δεν εξανθρωπίσαμε το σύστημα.
 • Οι ανισότητες φέρνουν τον Τραμπ και τη Λεπέν στην εξουσία.
 • Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχει καταγράφει η περίοδος δεν είναι τώρα η στιγμή να τα επαναφέρουμε πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν έχω τίποτα προσωπικό να βάλουμε κάτω τις προτάσεις μας να λύσουμε τα ζητήματα της χωράς.
 • Με την κ. Διαμαντόπουλου δουλέψαμε μαζί για το σημαντικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Απευθύνω κάλεσμα στην ίδια και σε Φλωρίδη, Ραγκούση.
 • «Ο κύριος Σημίτης έχει ιστορικό ρόλο, έχει διατελέσει πολλά χρόνια πρωθυπουργός με θετικό πρόσημο. Μαζί βάλαμε την Κύπρο στην ένωση και τώρα ανοίγονται προοπτικές επίλυσης».
 • «Να ξεφύγουμε απ’ τη μιζέρια μόνοι μας μην περιμένουμε σωτήρες».

Πηγή: npress.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.