search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:10
MENU CLOSE

Ζάχαρη ή αλάτι: Τι είναι πιο βλαβερό για την καρδιά;

23.01.2017 14:51
Ζάχαρη ή αλάτι: Τι είναι πιο βλαβερό για την καρδιά; - Media

 

Παραδοσιακά οι γιατροί αναγνωρίζουν το αλάτι ως τον νούμερο ένα διατροφικό κίνδυνο για την καρδιά, καθώς έχει συνδεθεί με την υπέρταση και την καρδιοπάθεια.

Μήπως όμως τελικά είναι άλλος ο πραγματικός «ένοχος»;

Η ζάχαρη αποδεικνύεται εξίσου βλαβερή με το αλάτι όσον αφορά την καρδιά. Βέβαια δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια, επομένως δεν ισχύουν για όλα τα ίδια επιτρεπόμενα όρια πρόσληψης. Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, όμως αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης (κυρίως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη).

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, ποσότητα περίπου 720 ml αναψυκτικού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, εάν το 25% των ημερήσιων θερμίδων προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα εκτιμάται ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι αυξημένος κατά τρεις φορές σε σύγκριση με ένα άτομο με πρόσληψη που δεν ξεπερνά το 10%.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24