18/01/2020 16:06:34
4.2.2017 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1954 στις 02-02-2017

Το μεγάλο παζάρι

Το μεγάλο παζάρι - Media

 

Κυβέρνηση και θεσμοί διαπραγματεύονται, εμείς πληρώνουμε

Τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση όσο πάει και σκουραίνουν, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και θεσμοί να παζαρεύουν την άνευ όρων παράδοση στα εργασιακά, φορολογικά κ.λπ.!
Έτσι κι αλλιώς, σκληρές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, που ακολουθούν τη «γραμμή» του ΔΝΤ, της οποίας πρόγευση έχει δώσει η Ντέλια Βελκουλέσκου εδώ και μήνες, χωρίς μισόλογα... Μιλούσε για μειώσεις στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και τον βασικό μισθό και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 
Έτσι, λοιπόν, το πακέτο μέτρων που αναμένεται να θέσουν επί τάπητος οι θεσμοί, με τη μορφή τελεσίγραφου προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνει μόνο την εκ των προτέρων νομοθέτηση για μείωση του αφορολόγητου και δεκαετή λιτότητα με θέσπιση υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% και 3%). 
 
Εμπεριέχει και τα «καυτά» ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, εκεί όπου η σκληρή και άτεγκτη γραμμή του ΔΝΤ φαίνεται πως έχει «περάσει» και αποτελεί πλέον κοινό «τόπο» απαιτήσεων για τους δανειστές. Σε πρώτο πλάνο είναι και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ενώ πίεση υπάρχει για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα. Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο το υπουργείο Εργασίας είχε «σηκώσει» πολύ ψηλά, οι θεσμοί δεν κάνουν την παραμικρή υποχώρηση. Απορρίπτουν, όπως θα αναφέρεται στην επιστολή, την ελληνική πρόταση για επικράτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των επιχειρησιακών.
 
Οι τελευταίοι, στην αναμενόμενη επιστολή, θα καταγράψουν το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ αναμένεται να απορρίψουν πλήρως την ελληνική πρόταση για μεταφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το επιχειρησιακό επίπεδο στο κλαδικό.
 
Οι θέσεις του ΔΝΤ σε κεντρικά ζητήματα των εργασιακών είναι γνωστές εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτυπωθούν, τρόπον τινά, στην αναμενόμενη επιστολή των θεσμών. 
Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων επίσης φαίνεται ότι ακολουθείται η ρότα του ΔΝΤ. Οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με κατάργηση της πολιτικής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
 
Επίσης, ως γνωστόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, με μια σειρά από επιμέρους ρυθμίσεις, που προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα περιλαμβάνονται στην επιστολή.
Το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, όπου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του.
 
Βαριές... καμπάνες για ξεχασιάρηδες καταστηματάρχες 
Με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν από χθες οι καταστηματάρχες που δεν έχουν αναρτήσει τις ενημερωτικές ταμπέλες για την αποδοχή ή μη πληρωμών μέσω POS. Η απόφαση υπογράφτηκε από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αφορά εγκύκλιο για την εφαρμογή του άρθρου 66 του νόμου 4446/2016 σχετικά με την ενημέρωση του καταναλωτή για την αποδοχή ή μη μέσων πληρωμής με κάρτα.

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS) οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο, στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο καταναλωτής δικαιούται να πληρώσει με τη χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας» («Consumers may pay with credit, debit or prepaid card»).

Επιπλέον στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής κατηγορίες καρτών: Visa, Master Card, Maestro, Diners, American Express, Discover, Union Pay. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υποχρέωση αυτή δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι πρώτοι που υποχρεούνται (καταστήματα εστίασης αλλά και γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS έως το τέλος Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.