18/10/2019 18:27:19

Τελεσίγραφο ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ: Ή αυξάνετε τις αμυντικές δαπάνες ή εμείς «οπισθοχωρούμε»

Τραβά το «λουρί» στην Τουρκία το ΝΑΤΟ – Ζητά πλήρη σεβασμό του δικαίου - Media
 
Περιθώριο ενός έτους έδωσαν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατ’ ελάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους (όπως προβλέπεται από τη συμμαχία), με την προειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αμερική θα «περιορίσει τις δεσμεύσεις» της έναντι των υπολοίπων μελών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ξεκαθάρισε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι «η Αμερική θα αποδεχθεί τις υποχρεώσεις της, αλλά αν οι χώρες σας δεν επιθυμούν να δουν τις ΗΠΑ να μετριάζουν τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία, θα πρέπει να δείξουν την υποστήριξή τους στην κοινή μας άμυνα».
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είχε αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «άχρηστο» και είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Αμερικής να υπερασπιστεί την Ευρώπη, αν και μετά την εκλογή του επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ωστόσο ζήτημα αμυντικών δαπανών από τις άλλες χώρες-μέλη της συμμαχίας.
 
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι μόνο πέντε χώρες-μέλη της συμμαχίας (μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Βρετανία και Ελλάδα…) τηρούν το στόχο για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.